Belci se plase Crnih pantera na biračkim mestima
Foto: Reuters

Foks Njuz

Belci se plase Crnih pantera na biračkim mestima

Planeta -
Vođa "Crnih pantera", koji je 2008.godine bio optužen za uznemiravanje i pretnje biračima koji su dolazili da glasaju, došao na glasanje

FILADELFIJA - Nekoliko vođa novih "Crnih pantera", organizacije za zaštitu Afro-Amerikanaca, učestvuje na današnjim predsedničkim izborima u SAD kao zvanični posmatrači ispred biračkih mesta, javlja Foks Njuz, ocenjujući da to može da utiče na bele birače da iz straha ne izađu na izbore. Ova televizija, koja je bliža Republikanskoj partiji, navodi da se na jednom biračkom mestu u Filadelfiji nalazi Džeri Džekson, vođa "Crnih pantera", koji je 2008.godine bio optužen za uznemiravanje i pretnje biračima koji su dolazili da glasaju.

Novinar Foksa koji je pokušao da dobije izjavu od njega, opisuje da je Džekson obučen u crnu vojnu uniformu sa beretkom na glavi i vojnim čizmama na nogama i da je odbio da da izjavu. Foks Njuz ocenjuje da ovaj slučaj, kao i izveštaji da se pripadnici "Crnih pantera" nalaze i ispred nekih biračkih mesta u Klivlendu, može da obeshrabri bele birače da dođu da glasaju.

Na izborima 2008.godine, pripadnici "Crnih pantera" u Filadelfiji stajali su ispred biračkih mesta u uniformama i sa palicama u ruci. Američko ministarstvo pravde je u prvom trenutku pokrenulo krivični postupak protiv njih, ali je na kraju odustalo od daljeg krivičnog gonjenja.

Ove godine je grupa penzionisanih mornaričkih foka, specijalnih jedinica u SAD, rekla da će poslati svoje pripadnike na glasačka mesta u Filadelfiju, Klivlend, Majami i Las Vegas, da bi sprečila eventualno maltretiranje ljudi koji dođu na glasanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track