Prvi rezultati: Romni vodi u Kentakiju i Indijani

Prvi rezultati: Romni vodi u Kentakiju i Indijani

Planeta -
U Nju Hempširu, koji je se smatra "kolebljivom" državom, i sa svojih četiri elektorska glasa može da utiče na ishod, Obama je osvojio 65 odsto glasova a Romni 32,6 odsto

VAŠINGTON/BEOGRAD - Republikanski kandidat Mit Romni, prema prvim rezultatima, na američkim predsedničkim izborima vodi u Kentakiju i Indijani, kako se i očekivalo.

U Kentakiju je, na jedan odsto obrađenih glasova, prema televiziji CNN, Romni osvojio 69 odsto glasova a Obama 30 odsto.

Portal Politiko, prema prvim rezultatima, navodi da je u Kentakiju republikanac osvojio 68,8 odsto glasova a aktuelni predsednik 29,8 odsto.

U Indijani je, na osnovi jedan odsto obrađnih glasova, Romni osvojio 64, a Obama 34 odsto glasova. Birališta u Kentakiju i Indijani se zatvaraju u 18.00 i 19.00 časova po istočnoameričkom vremenu (24.00 i 01.00 po srednjoevropskom vremenu), ali su već obrađeni glasovi s nekih biračkih mesta.

U Nju Hempširu, koji je se smatra "kolebljivom" državom, i sa svojih četiri elektorska glasa može da utiče na ishod, Obama je osvojio 65 odsto glasova a Romni 32,6 odsto, navodi portal Politiko na 0,7 odsto obrađenih rezultata.

Birališta se u toj drzavi zatvaraju u 19.00, 19.30 i 20.00 časova. Rezultati iz Kentakija, koji daje osam elektorskih glasova, i Indijane, koja daje 11 elektorskih glasova, ne bi trebalo da utiču na konačan broj elektora, pošto se tih 19 elektora unapred pripisivalo Romniju.

Romni, prema privim rezultatim, ima malu prednost u Floridi, jednoj od ključnih država za pobedu na predsedničkim izborima, javlja CNN na osnovu osam odsto obrađenih glasova.

Romni je u Floridi osvojio 50 odsto glasova, a Barak Obama 49,4 odsto glasova, javljaju i portal Politiko i televizija Foks njuz. Na jedan odsto obrađenih glasova, Romni vodi s 57 odsto osvojenih glasova vodi i u Virdžiniji, takođe jednoj od ključnih država za pobedu na izborima, navode CNN, Foks njuz i Politiko.

Florida s 29 i Virdžinija s 13 elektora ključne su za Romnija, pošto bez te dve države skoro da nema šanse da osvoji najmanje 270 elektora potrebnih za pobedu. Birališta su u 19.00 po istočnoameričkom vremenu (01.00 po srednjoevropskom vremenu) zatvorena u Džordžiji, Južnoj Karolini, Vermontu, Virdžiniji, kao i u Indijani i Kentakiju. Deo glasackih mesta zatvorene je i u Floridi i Nju Hempširu.

CNN je proglasio pobedu Romnija u Kentakiju, koji daje osam eleltora, i Indijani s 11 elektroa, a Obame u Vermontu koji ima tri elektora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track