Amerikanci dobili prvu senatorku lezbijku
Foto: Reuters

Pobedila

Amerikanci dobili prvu senatorku lezbijku

Planeta -
Temi Boldvin (50), iz Demokratske partije, biće i prva žena koju je Viskonsin izabrao za člana Senata

MEDISON - Građani američke države Viskonsin su za svog predstavnika u Senatu izabrali Temi Boldvin (Tammy Baldwin), koja će postati prva senatorka koja se javno izjasnila kao homoseksualac.

Temi Boldvin (50), iz Demokratske partije, biće i prva žena koju je Viskonsin izabrao za člana Gornjeg doma američkog Kongresa.

Njena pobeda, pored toga što je pomogla demokratama da očuvaju kontrolu u Senatu, ima i veliki simbolički značaj za zajednicu homoseksualaca.

"Svesna sam da ću imati čast da budem prva žena u američkom Senatu iz Viskonsina. Takođe sam veoma svesna da ću biti prvi član Senata SAD koji se javno izjasnio kao gej. Ali nisam se kandidovala da stvaram istoriju. Kandidovala sam se da napravim razliku", izjavila je Boldvinova.

Njenim izborom za senatorku u gornjem domu Kongresa biće 18 žena, što je novi rekord, preneo je londonski Gardijan. Temi Bodvin, iz glavnog grada Viskonsina Medisona, s malom razlikom pobedila je Tomija Tomsona (Tommy Thompson), koji je četiri puta biran za guvernera Viskonsina i koji je bio ministar zdravlja.

U izbornoj trci za mesto u Senatu, koja je koštala 65 miliona dolara, Boldvinova je dobila veliku podršku i donacije pripadnika LGBT populacije i aktivista za zaštitu životne sredine.Iako se otvoreno izjašnjavala kao lezbejka od kada je ušla u politiku, ona tokom izborne kampanje nije isticala svoju seksualnu orijentaciju, insistirajući da to nije bitan faktor za izbore.

Temi Boldvin je 14 godina bila članica Predstavničkog doma, gde je stekla reputaciju jednog od najliberalnijih pripadnika Demokratske partije.

Istovremeno s predsedničkim i parlamentarnim izborima, u utorak su u državama Mejn, Vašington i Merilend održani referendumi na kojima su građani glasali za legalizaciju homoseksualnih brakova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track