RAZJEDINJENI: Podele u SAD nikad veće!
Foto: REUTERS

Raslojavanje

RAZJEDINJENI: Podele u SAD nikad veće!

Planeta -
Predsednički izbori u Americi, na kojima je Barak Obama osvojio drugi mandat, pokazali da postoji dubok jaz između rasa, polova i generacija birača, tvrdi CNN

VAŠINGTON - Razjedinjeni.Izbori u Americi, na kojima je predsednik Barak Obama dobio još jedan mandat u Beloj kući, otkrili su duboke podele u SAD, tvrde analitičari CNN. Obama je, naime, dobio više od potrebnih 270 elektorskih glasova, ali je za njega glasalo 50 odsto stanovništva, dok je za njegovog protivkandidata republikanca Mita Romnija glasalo skoro isto toliko - 48 procenata. Prema analizi izbornih rezultata koju je uradio CNN, velike podele vidljive su u glasanju po rasi, polu i godištu.Za Obamu je glasalo samo 39 odsto belaca, a za Romnija 59 procenata. Istovremeno 93 odsto crnaca glasalo je za Obamu. Latinoamerikanci, koji čine deset odsto biračkog tela SAD, svoj glas su dali aktuelnom predsedniku, tačnije 71 odsto njih. Analitičari CNN kažu čak da je Obama dobio ove izbore upravo zahvaljujući glasovima Latinoamerikanaca.U analizi izbora CNN navodi i podelu među polovima. Za Obamu je glasala polovina svih žena Amerike, 55 odsto njih, dok je druga polovina svoj glas dala Romniju.Osim što je većina mladih između 18 i 29 godina glasala za Obamu, sve ostale starosne kategorije bile su podeljene. Predsedniku je 52 odsto onih između 30 i 44 godine dalo glas, 47 odsto onih između 35 i 64, kao i 44 odsto onih starijih od 65.Osim nacije, podeljena je i vlast u SAD. Demokrate su zadržale većinu u Senatu, dok su republikanci ostali u većini u Predstavničkom domu Kongresa. CNN navodi da će Obami biti potrebna podrška republikanaca da bi donosio nove zakone, a to mu nije pošlo za rukom tokom prvog mandata.

Za Obamu glasalo 93 odsto crnaca
Za Obamu glasalo 93 odsto crnaca

Obama i Romni blizanciBarak Obama i Mit Romni su blizanci koji su se rodili u Keniji kada su objavljeni rezultati izbora u SAD. Kenijka Milisent Ovuor (20) iz sela Kogelo, odakle je poreklom otac predsednika SAD, porodila se u trenutku kada su meštani proslavljali vesti o pobedi Obame.

Rajsova umesto Hilari?

Jedna od prvih stvari koju Barak Obama treba da uradi je da postavi novog državnog sekretara, s obzirom na to da je Hilari Klinton, koja je trenutno na toj funkciji, najavila da se povlači. Trenutno postoji nekoliko kandidata koji bi mogli da se nađu na toj poziciji - senator Džon Keri, savetnik za nacionalnu bezbednost Tomas Donilon, specijalni savetnik predsednika Samanta Pauer, zamenik državne sekretarke Vilijam Berns i zamenik sekretara za javni sektor R. Nikolas Berns. Međutim, američki mediji navode da najviše izgleda da postane sekretarka ima Suzan Rajs, ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama. Takođe, ona je 2008. bila Obamin savetnik tokom izborne kampanje.
Damir Nikšić
Damir Nikšić

Bosanac napisao pesmu Obami

Konceptualni umetnik iz BiH Damir Nikšić napravio je pesmu posvećenu pobedi Baraka Obame. On je pesmu postavio na Jutjub, a za jedan dan videlo ju je više od 10.000 ljudi.Hej Obama, hej Obama,Donio si radost nama!Svjetlost bi se zvala tamaDa te nije, moj Obama!Nek se stide, nek se srameKoji ne vole Obame!Nema frke, nema drameDok je nama našega ObameSaprali su ljaguSaprali su skramuOni što su izglasaliPonovo Obamu!Veselo je sa ObamomBez Obame tužnoObami je sada lijepoA Romniju ružno.
Džordž Buš
Džordž Buš

Džordž Buš greškom glasao za Obamu

Američki satirični sajt Dejli karant uspeo je juče da zbuni milione ljudi širom sveta objavivši tekst da je bivši predsednik SAD Džordž Buš greškom umesto za svog partijskog kolegu Mita Romnija glasao za Obamu. U pitanju je bila šala koju su preneli mnogi svetski mediji.Dejli karant je naveo da je Buš bio zbunjen uputstvima na glasačkom automatu i da je pritisnuo pogrešno dugme, koje kasnije nije mogao da poništi. On je obeležio Obamu, a umesto da pritisne dugme „poništi“, on je stisnuo „glasaj“. U izmišljenom članku Buš je čak za svoju grešku okrivio one koji su napravili glasačke mašine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track