Naftaš na čelu anglikanske crkve
Foto: Reuters

Novi kanterberijski nadbiskup

Naftaš na čelu anglikanske crkve

Planeta -
Džastin Velbi (56), bivši biskup Durama i bivši direktor naftnih kompanija, oženjen je i ima petoro dece

LONDON - Džastin Velbi (Justin Welbi) zvanično je proglašen za novog kanterberijskog nadbiskupa, duhovnog vođu skoro 80 miliona anglikanaca u svetu.

Velbi (56) bivši biskup Durama i bivši direktor naftnih kompanija, oženjen je i ima petoro dece. On će zameniti Rouena Vilijamsa koji će napustiti svoju funkciju u decembru posle skoro deset godina.

"Dauning strit ima zadovoljstvo da proglasi imenovanje Džastina Velbija za 105. nadbiskupa Kanterberija", saopštila je kancelarija britanskog premijera Dejvida Kamerona koja je uključena u proces imenovanja, koji je takođe odobrila kraljica.

Zvanično će preuzeti novu dužnost u Kantereberijskoj katedrali 21. marta 2012. Velbi je na konferenciji za štampu u Londonu povodom imenovanja rekao da je počastvovan i iznenađen što je izabran da vodi crkvu i da je to nešto "što nikad nije očekivao".

On je rekao da podržava to da žene mogu biti biskupi, pitanje koje deli anglikansku crkvu više godina. "Glasao bih za (da žene budu biskupi) i pridružio svoj glas mnogim drugim koji vrše pritisak na sinod da sprovede ovu promenu", rekao je Velbi na konferenciji za štampu u Londonu.

Glasanje o tom pitanju biće kasnije ovog meseca na anglikanskom sinodu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja