Za ruskog opozicionara 4,5 godine robije

Napad na organe reda

Za ruskog opozicionara 4,5 godine robije

Planeta -
Maksim Luzjanin osuđen jer je napao pripadnike policije i gađao ih komadima asfalta na protestnom skupu organizovanom 6. maja u centru Moskve, uoči Putinove inauguracije

MOSKVA - Prvi od 18 Rusa kojima se sudi zbog učestvovanja u masovnim protestima protiv povratka Vladimira Putina u Kremlj, osuđen je na četiri i po godine zatvora, prenose ruske novinske agencije. Okružni sud u Moskvi danas je osudio Maksima Luzjanina za to što je napao pripadnike policije i gađao ih komadima asfalta kada su izbili sukobi između demonstranata i policije na protestnom skupu organizovanom 6. maja u centru Moskve, uoči Putinove inauguracije.

Tridesetak policajaca i desetak demonstranata tada je povređeno. Privedeno je oko 400 opozicionih aktivista, i kasnije pušteno. Od njih 18 optuženih zbog sukoba s policijom, njih 13 je u pritvoru. Vođe opozicije rekle su da je nasilje isprovocirala policija i ocenili su presudu Luzjanina kao deo progona kritičara vlade iza kog stoji Kremlj. Ova prva presuda nagoveštava da će ostali optuženi dobiti velike kazne, s obzirom da je Luzjanin jedini koji je u potpunosti priznao krivicu, navodi agencija Frans pres.

Do sada su uhapšeni demonstranti bili osuđivani najviše na 15 dana zatvora. Druge osobe optužene da su umešane u sukobe s policijom mogle bi da dobiju do 10 godina zatvora. Opozicija je osudila vlasti da sudskim procesom pokušavaju da spreče bilo kakvu novu mobilizaciju protiv vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja