Izabran vođa nove sirijske opozicije

Spremaju udar na Asada

Izabran vođa nove sirijske opozicije

Planeta -
Za predsednika Nacionalne koalicije Sirije izabran je šeik Ahmed Muaz el-Hatib

DOHA - Sastanak predstavnika sirijskih opozicionih grupa u Dohi završen je danas izborom lidera široke koalicije svih pobunjeničkih frakcija koje žele da sruše režim predsednika Bašara el-Asada. Za predsednika Nacionalne koalicije Sirije izabran je šeik Ahmed Muaz el-Hatib.

Njegov zamenik će biti Rijad Sejfi Suhejr el-Etesi, dok je za generalnog sekretara novoformiranog predstavnickog tela, koje uključuje predstavnike svih pobunjenickih grupa, izabran Mustafa el-Sabag. Ahmed Muaz el-Hatib, inženjer geofizike, roden je 1960. godine u Damasku, bio je imam u džamiji Emeviji u tom gradu i prisustvovao je simpozijumima u Nigeriji, BiH, Velikoj Britaniji, SAD i Holandiji.

El-Hatip je jedna od istaknutijih ličnosti sirijske opozicije, a u prošlosti je više puta bio zatvaran i proglašavan neprijateljem Ašadove vlasti. Sirijske opozicione grupe potpisale su ranije danas inicijalni sporazum o formiranju nove koalicije snaga koje se bore da okončaju vladavinu predsednika Bašara al-Asada.

Novo telo, koje će biti sačinjeno od grupa unutar i izvan Sirije, zvaće se Sirijska nacionalna koalicija opozicionih i revolucionarnih snaga, rekli su delegati. Sirijski nacionalni savet, koji je predvodio aktivnosti opozicije u poslednjih godinu dana, izgubio je poverenje SAD i drugih sila, koje smatraju da je on neefikasan i da je u njemu došlo do razdora usled ličnih nesuglasica. Protesti protiv Asada počeli su skoro pre 20 meseci i vlast je na njih žestoko odgovorila. To je dovelo do sukoba u kojima je, prema tvrdnjama opozicionih grupa, poginulo više od 38.000 ljudi i koji su zapretili da se prošire i na susedne zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track