Izraelski tenk napao sirijsko borbeno vozilo

Tačka ključanja

Izraelski tenk napao sirijsko borbeno vozilo

Planeta -
Sa sirijske strane nema spominjanja žrtava, a izrealski zvaničnci navode da se veruje da je vozilo pripadalo sirijskoj vladi. Ovo je prvi direktan sukob izraelske i sirijske vojske otkada je u martu prošle godine izbila pobuna u Siriji

TEL HAZEKA - Tenk izraelske vojske napao je vozilo sirijske vojske pošto je jedna granata pala na Golansku visoravan koja je pod kontrolom Izraela, saopštila je izraelska vojska. Uvlačenje Izraela u sirijski sukob moglo bi da ima dalekosežne posledice na situaciju na Bliskom istoku i mada su izraelski zvaničnici naveli da je granta slucajno pala, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je najavio mogućnost oštrog reagovanja.

Izraelska vojska je saopštila da su tenkovi, pošto je granata pala na Golansku visoravan, gađali "izvor vatre" u Siriji dodavši da je meta "direktno pogođena".

Izraelski vojni zvaničnici, govoreći pod uslovom da ostanu anonimni, rekli su da je pogođeno vojno vozilo koje je prevozilo "sirijsku mobilnu artiljeriju". Sa sirijske strane nema spominjanja žrtava, a izrealski zvaničnci navode da se veruje da je vozilo pripadalo sirijskoj vladi. Ovo je prvi direktan sukob izraelske i sirijske vojske otkada je u martu prošle godine izbila pobuna u Siriji.

Strahuje se da bi Izrael mogao biti uvučen u građanski rat, iako je nastojao da izbegne mešanje u sirijski sukob, ali postoji sve veća zabrinutost pošto je u prethodnih nekoliko dana više granata palo na Golansku visoravan. Juče je izraelska vojska ispalila "pucnje upozorenja" kao odgovor na granate.

Sirijski sukob se već prelio izvan granica te zemlje, prvo zbog povećanog broja izbeglica u susednim zemljama, ali i zbog pada granata u susednu Tursku. Uvlačenje Iraela u sukob bi moglo biti daleko ozbiljnije. Otvoreno neprijateljstvo dve zemlje moglo bi imati dalekosežne posledice, od uključivanja gerilskih jedinica Hezbolaha iz Libana do ekstremista Hamasa u pojasu Gaze.

Izraelski vojni zvaničinici navode da veruju da su grante slučajno završile na Golanskoj visoravani, ali i da se isputuje da li je prekogranična vatra možda ipak bila namerna. Zvaničnici u Izraelu strahuju da bi sirijski predsednik Bašar al Asad, pod pritiskom zbog pobunjenika, mogao da pokuša da uvuče Izrael u sukob kao poslednji očajnički pokušaj da spase svoj režim.

"Pažljivo pratimo šta se dešava i prikladno ćemo reagovati. Nećemo dozvoliti da naše granice budu ugrožene ili da se puca na naše građane", rekao je Netanjahu u govoru stranim ambasadorima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track