Vojnicima EUFORA zabranjen ulazak u Banjaluku

Odluka komandanta

Vojnicima EUFORA zabranjen ulazak u Banjaluku

Planeta -
Veoma ozbiljno shvatamo incident u koji su bila uključena dva vojnika Eufora, koji se desio u Banjaluci u nedelju u ranim jutarnjim časovima, rekao je komandant EUFORA Robert Briger

SARAJEVO - Komandant Eufora, general-major Robert Briger, osudio je svaki nezakoniti čin nasilja, bez obzira na eventualne počinioce, i zabranio pripadnicima Eufora odlazak u Banjaluku, osim po službenoj dužnosti, sve dok traje istraga u vezi sa incidentom koji se dogodio u ovom gradu kada su dva pripadnika Eufora pretukli devojku i mladića.

"Veoma ozbiljno shvatamo incident u koji su bila uključena dva vojnika Eufora, a koji se desio u Banjaluci u nedelju u ranim jutarnjim časovima", rekao je Briger i dodao da su sve aktivnosti, posebno pravni postupci, utemeljeni na činjenicama i dokazima.

On je rekao da Eufor utvrđuje činjenice i da namerava da traži pomoć od vlasti Republike Srpske da bi se stekao potpun uvid u ono što se zaista dogodilo, saopšteno je iz komande Eufora.

Briger je napomenuo da će osoblje LOT tima Eufora u Banjaluci nastaviti da održava vezu sa lokalnim vlastima i zajednicama.

Komandant Eufora je naglasio da je uobičajena procedura da su pojedinačni pripadnici višenacionalnih vojnih snaga izuzeti od krivičnog gonjenja lokalnih vlasti.

To izuzeće, takozvani "imunitet", ne postoji da zaštiti interese vojnog osoblja pojedinačno, nego da osigura da višenacionalne snage kao celina budu u stanju da izvrše svoju misiju i zadatke, navodi se u saopštenju.

Svaka zemlja je dužna da preduzme korake protiv svakog svog pripadnika u sastavu višenacionalnih snaga za koga se ustanovi da je počinio nešto nepropisno, napominju u Euforu.

U slučaju Eufora ti koraci će uslediti nakon neophodnog pravnog postupka koji će biti sproveden u koordinaciji i saradnji sa relevantnim vlastima BiH i u skladu sa odredbama međunarodnog zakona.

Incident koji se dogodio u Banjaluci osudili su predsednik RS Milorad Dodik, Vlada i šefovi poslaničkih klubova u parlamentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track