Mitropolit Gregorios: Alep je mrtav grad
Foto: Rojters

Prljav rat u Siriji

Mitropolit Gregorios: Alep je mrtav grad

Planeta -
Hrišćani su već žrtve rata i jedna trećina do četvrtine je napustila Alep, a u gradu Homsu su svi hrišćani otišli, a crkve i džamije zatvorene

BEČ - Mitropolit iz sirijskog grada Alepa Mar Gregorios Johana Ibrahim ocenio je u Beču da u Siriji nije u toku građanski, već prljavi rat, i da se radi o borbi grupa iza kojih stoje delimično strani interesi.

On se, u razgovoru sa novinarima, izjasnio protiv svake intervencije sa strane.

"U prljavom ratu unutar Sirije će na obe strane biti samo gubitnika", uveren je pravoslavni mitropolit koji upozorava na opasnost etničke ili verske podele Sirije, i izjasnio se protiv egzodusa hrišćana iz njihove "istorijske domovine".

"Alep je danas jedan mrtav grad", preneo je on stanje na terenu, ukazujući da je jedna trećina grada razorena, da su borci na obe strane spremni da ubijaju.

Hrišćani su, prema njegovim rečima, već žrtve rata, i jedna trećina do četvrtine je napustila Alep, a u gradu Homsu su svi hrišćani otišli, a crkve i džamije zatvorene.

On je ukazao da su hrišćani sve više žrtve otmičara koji ih ciljano kidnapuju.

Što se broja raseljenih lica tiče, mitropolit je procenio da ih je oko dva miliona, a da je 400.000 pobeglo u inostranstvo.

On je podvukao da su primirje i humanitarna pomoć preduslov za pregovore između dve strane.

Kada je rec o opoziciji, mitropolit je pohvalio što se u novoosnovanoj koaliciji nalaze i hrišćani, te ocenio da bi bilo dobro po budućnost Sirije ako bi ta koalicija stvorila stabilnost.

Mitropolit iz Alepa je ukazao da među sukobljenim stranama postoje i strani borci, pre svega islamski, čiji broj nije poznat.

Najveći broj tih boraca došao je iz Avganistana, Libije, Iraka i Turske, a kako je dodao, njima je pred dolazak u Siriju rečeno da će biti upućeni u Palestinu da bi se borili sa Jevrejima.

Buduća Sirija, prema njegovim rečima, trebalo bi da dobije novi Ustav koji bi zaštitio etničke i verske grupe.

"Niko ne štiti hrišćane", kazao je mitropolit podsećajući da su tri sveštenika već ubijena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja