Kosovski Albanci ratuju protiv Asada u Siriji
Foto: Reuters

Plaćenici

Kosovski Albanci ratuju protiv Asada u Siriji

Planeta -
Najmanje dve grupe Albanaca od po njih desetak bore se na strani pobunjenika

PRIŠTINA - Naman Demoli iz Prištine koji je prošle nedelje poginuo u borbama protiv snaga predsednika Sirije Bašara al Asada nije jedini Albanac koji učestvuje u borbama u Siriji na strani pobunjenika.

Dnevnik prenosi izjavu fotoreportera Vedata Džumšitija koji je kazao da je ove godine imao prilike da se u Siriji susretne sa najmanje dve grupe Albanaca od po desetak lica koji se bore na strani pobunjenika u Siriji.

Džumšiti je nekoliko meseci kao reporter boravio u Siriji i izveštavao za nekoliko međunarodnih medija.On je sada na Kosovu i za dnevnik je ispričao o susretima sa svojim sunarodnicima koji se bore na strani pobunjenika protiv Asadovog režima.

“Zatražili su od mene da sačuvam njihovu privatnost i ne otrkijem identitet. Normalno ja o tome nisam pisao. Mogu samo da potvrdim da ima Albanaca koji se u Siriji bore na strani pobunjenika”, kazao jeDžumšiti.

On je od maja boravio u Siriji, gde je ušao preko Turske i uglavnom se nalazio na teritoriji koju su kontrolisali pobunjenici.

Prvi kontakt sa grupama Albanaca je imao u gradu Rastan, koji se nalazi u provinciji Alep, do kojih je došao zahvaljujući jednom pobunjeničkom komandantu, koji je znao za njegovo poreklo i nacionalnost. Sa drugom grupom, se kako kaže, slučajno susreo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track