SKANDAL U HRVATSKOJ: Vicepremijer ide na robiju
Foto: BETA

SKANDAL U HRVATSKOJ: Vicepremijer ide na robiju

Planeta -
Radomir Čačić, potpredsednik vlade u Zagrebu, podneo ostavku nakon što je u Mađarskoj osuđen na 22 meseca zatvora zbog saobraćajke u kojoj je 2010. poginulo dvoje

ZAGREB - Iz vlade u zatvor.Prvi potpredsednik hrvatske vlade i ministar privrede Radomir Čačić podneo je ostavku na sve funkcije jer će morati u zatvor zbog saobraćajne nesreće koju je izazvao u Mađarskoj 2010, kada je poginulo dvoje ljudi. Čačića je juče u odsustvu mađarski viši sud u Kapošvaru osudio na 22 meseca zatvora, s mogućnošću da posle 11 meseci bude pušten na uslovnu slobodu. Prethodno je u junu osuđen na 22 meseca uslovno, ali tužilac se žalio, pa je predmet prešao na viši sud, tako da sada više nema pravo žalbe.Čačić, inače predsednik Hrvatske narodne stranke, juče se vratio u Zagreb sa službenog puta iz Katara, a u zatvor mora da ode u naredna dva meseca.- Konsekvence su jasne, podnosim ostavku na funkcije u vladi. Ponovo izražavam duboko žaljenje zbog tragedije koja se dogodila u Mađarskoj - rekao je Čačić na konferenciji za novinare i zahvalio premijeru Zoranu Milanoviću na podršci koju mu je pružio postavivši ga na funkciju krajem 2011.Sada već bivši vicepremijer se 1. januara 2010, na auto-putu kod mesta Savolj, svojim „krajslerom 300 C“ zakucao u „škodu fabiju“ koju je vozila Katalin Liptak. U nesreći su poginuli njena majka Imrene Antal (81) i suprug Đerđ Liptak (60). Vice-premijera mađarski sud je teretio da nije prilagodio brzinu vožnje uslovima na putu i da je udario automobil ispred sebe.Ove godine, 29. juna, Čačiću je izrečena presuda od 22 meseca uslovno, uz to da tri godine ne sme da napravi nijedan saobraćajni prekršaj i da ne sme da vozi u Mađarskoj. Morao je da plati i oko 6.700 evra sudskih troškova. Katalin Liptak je bila nezadovoljna tom presudom.

Ide u hrvatski zatvor?Čačićev advokat Čedo Prodanović, koji je iznenađen pooštrenom presudom, tražiće da njegov klijent zatvorsku kaznu odsluži u Hrvatskoj. Iako Hrvati s Mađarima nemaju bilateralni ugovor o saradnji u izvršenju zatvorskih kazni, hrvatski državljanin osuđen pred mađarskim sudom može izdržavati kaznu u nekom od hrvatskih zatvora, ali za to je potrebna saglasnost obe vlade.

Milanović: Nedostajaće nam u vladiHrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je da mu je veoma žao zbog svega:- Čačić će nam nedostajati u vladi. Značajnijih kadrovskih promena neće biti. Moraćemo da se dogovorimo o manjim promenama, i u kabinetu i u privredi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track