Besni Grci polili kafom nemačkog konzula

Incident u Solunu

Besni Grci polili kafom nemačkog konzula

Planeta -
Iako je na meti bio državni sekretar Hans-Joahim Fuhtel, deblji kraj je izvukao diplomata Volfgang Helšer Obermajer. Ostale gađali jajima i vikali "Nacisti napolje"

SOLUN - Na desetine demonstranata nezadovoljnih dolaskom predstavnika nemačke vlade upali su na konferenciju o nemačko-grčkoj saradnji i napali nemačkog konzula u Solunu - prolivši na njega kafu.

Iako je na meti nezadovoljnih Grka, uglavnom opštinskih radnika koji su protestovali protiv otpuštanja u javnom sektoru, bio državni sekretar u ministarstvu rada Hans-Joahim Fuhtel, deblji kraj je ovog puta izvukao nemački konzul Volfgang Helšer Obermajer.

Njega su demonstranti polili kafom i vodom, ali je ostao nepovređen a policija je uspela da ga izvede iz zgrade.Demonstranti su istovremeno bacali jaja na druge učesnike konferencije nemačkih i grčkih gradonačelnika i uzvikivali "Nacisti napolje" i "Neće proći".

U opštem haosu, policija je jurila demonstrante od zgrade do zgrade u konferencijskom kompleksu.Sastanku je prisustvovala i poslanica Bundestaga iz redova Zelenih Anete Grot koja se pridružila demonstrantima ispred konferencijske sale gde je takođe bilo sukoba demonstranata i policije. "I ja sam bila nezaposlena. Ne treba vi da plaćate cenu krize, već bogati", rekla je ona okupljenima, preneo je AP.

Mediji su preneli da je Fuhtel juče izjavio da on kao nemački službenik radi kao tri lokalna službenika u Grčkoj, ali je on to danas demantovao rekavši da se radi o pogrešnoj interpretaciji.

Grčki parlament je prošle nedelje usvojio nove mere štednje koje predvidaju pored masovnih otpuštanja u javnom sektoru i povećanja poreza, dodatna smanjenja penzija i plata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track