Artman: Generali nisu krivi za zločin

Skandalozna presuda Gotovini i Markaču

Artman: Generali nisu krivi za zločin

Planeta -
Haški tribunal nije utvrdio da nije bilo zločina ili žrtava, nego je ovom presudom rekao da dve osobe koja su sve ove godine bile optužene nisu one koje su odgovorne za te zločine

LJUBLJANA - Portparolka bivše haške tužiteljke Florens Artman izjavila je da oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ne znače da zločina nije bilo, već pokazuju da ta dvojica generala nisu krivi za te zločine.

"Haški tribunal nije utvrdio da nije bilo zločina ili žrtava, nego je ovom presudom rekao da dve osobe koja su sve ove godine bile optužene nisu one koje su odgovorne za te zločine", rekla je Artmanova.

Artmanova je ocenila da je problem sa optužnicom protiv Gotovine postojao od samoga početka, kada su dokazi predočeni javnosti, a prvostepena presuda se zasnivala na "jednoj čudnoj konstrukciji", koja je sastanak na Brionima, gde se govorilo o "zločinačkim namerama u okviru intervencije u takozvanoj Krajini", prenela je.

Prema rečima Artmanove, reč je o često kritikovanoj tezi o udruženom zločinačkom poduhvatu, koja je trebalo da sugeriše da Gotovina i Markač zločin nisu počinili lično nego u saradnji sa drugim osobama, navodno udruženim u zločinačkom poduhvatu i u masovnim zločinima.

Teza o zločinačkom udruženju nije nova u sudstvu, ali svaki put, kako je dodala, nije bilo konkretnih dokaza, pa se nije znalo ko je u tim udruženjima bio. Ona je ocenila da je isto tako "čudna" bila i konstrukcija iz optužnice o prekomernom granatiranju Knina, pa se zato mogla i očekivati oslobađajuća presuda.

"Ako nema zajedničkog zločinačkog poduhvata, gde se povezuje Gotovina i sastanak na Brionima sa (Franjiom) Tuđmanom, jer se govorilo o etničkom čišćenju, ako nemamo granatiranja nego imamo vojnu operaciju, onda se Gotovina ne može povezati sa etničkim čišćenjem koje se dogodilo kasnije", rekla je Artmanova.Bivša portparolka nekadašnje glavne tužiteljke Haškog suda Karle del Ponte je kazala da bi trebalo "optužiti druge učesnike".

"Ponavljam, Haški sud ne tvrdi da nije bilo zločina, nego da se sudilo pogrešnim ljudima, odnosno da su pogrešni ljudi bili optuženi", rekla je Artmanova.Šteta što Hrvatska nije sama sudila počiniteljima pred svojim sudovima, jer se dobro znalo koja je bila uloga vojske i policije i različitih struktura koje su učestvovale u ratnim i drugim operacijama, rekla je Artmanova.

"Hrvatska je mogla da pretekne Haški sud, da uhapsi stvarne počinioce i da im sudi pred svojim sudovima, zato snosi odgovornost za krizu oko generala", zaključila je Artmanova u izjavi Slovenačkoj televiziji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track