Kung-fu monahinje fizičarima CERN pokazale kosmičku energiju!
Foto: Reuters

Razmena iskustava

Kung-fu monahinje fizičarima CERN pokazale kosmičku energiju!

Planeta -
Budistkinje, koje su došle sa Himalaja, izvodile su poznate kung-fu zahvate dok su obilazile istraživački centar u kojem fizičari pokušavaju od otkriju poreklo univerzuma
1 / 4 Foto: Reuters

ŽENEVA - Desetak monahinja iz jednog budističkog reda prikazalo je ove nedelje u CERN-u svoje umeće u borilačkim veštinama, dok je njihov duhovni vođa naučnicima objašnjavao kako je energija ispoljena tokom kung-fu zahvata slična kosmičkoj.

Monahinje, koje su došle sa Himalaja, izvodile su poznate kung-fu zahvate dok su obilazile istraživački centar u kojem fizičari pokušavaju od otkriju poreklo univerzuma. "Muškarci i žene poseduju različitu energiju", kazao je gjalvang drukpa, sveštenik gotovo u rangu dalaj-lame u budističkoj hjerarhiji.

"Obe ove energije, i muška i ženska, neophodne su da bi se svet učinio boljim", istakao je on, dodajući da je to "fundamentalni naučni princip koliko i odnos između Sunca i Meseca" i da je isto toliko značajan kao i sudaranje čestica u Velikom hadronskom kolajderu, CERN-ovoj mašini za oponašanje Velikog praska.

Monahinje, mahom vitke devojke u savršenoj fizičkoj kondiciji, obrijanih glava i obučenih u tamno crvene odore, samo su nemo potvrđivaje reči svog učitelja. Njihova poseta istraživačkom centru, kako je objasnio 49-godišnji drukpa, koji predsedava jednom od novih nezavisnih škola tibetanskog budističkog učenja u Indiji i Nepalu, nije imala samo naučni cilj.

Obraćajući se naučnicima i novinarima, on je rekao da je poveo monahinje na proputovanje po svetu kako bi "podigao svest o jednakosti polova i potrebi da žene steknu veću moć". I same monahinje, koje su postale zvezde na Jutjubu, imale su koristi od ove turneje, kazao je drukpa, podsećajući da je vekovima na Tibetu ženama bilo strogo zabranjeno da se bave borilačkim veštinama.

Drukpa je naveo da je pre tri godine odlučio da to promeni, time što će unaprediti fizičko i duhovno zdravlje monahinja trenirajući sa njima kung-fu i dozvoljavajući im da izvode verske rituale koji su doskora obavljali isključivo muškarci.

Poseta drukpe nije prva poseta jednog verskog poglavara CERN-u. Godine 1983. istraživački centar na granici između Francuske i Švajcarske posetio je dalaj-lama, a godinu dana ranije papa Jovan-Pavle II.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track