Vatikan proterao autobuse

Vatikan proterao autobuse

Planeta -
Trg ispred Bazilike Svetog Petra dnevno u proseku poseti između 20.000 i 30.000 uglavnom stranaca

RIM - Autobusi sa turistima i vernicima u poseti Vatikanu više neće moći da priđu Trgu Svetog Petra niti do Vatikanskog muzeja.

Zabrana pristupa važi od petka, a autobusi će sada morati da idu u podzemnu garažu "Đanikolo" (Gianicolo), gde se mogu besplatno zadržati 15 minuta. Putnici odatle mogu kroz pešački prolaz da dođu do kolanada Trga.

Na terminalu Đanikolo, koji je otvoren pre 12 godina, više neće biti moguće zadržavanje, javila je Verska informativna agencija(VIA).

Rimske gradske vlasti su, zajedno sa Vatikanom, konstatovali da oko Trga Svetog Petra postoji veliko saobraćajno opterećenje, koje zagađuje vazduh i ometa pristup.

Trg ispred Bazilike Svetog Petra dnevno u proseku poseti između 20.000 i 30.000 uglavnom stranaca, a sredom, kada je dan papske audijencije, broj posetilaca je mnogo veći, kao i nedeljom i praznicima. Kada su velike svečanosti, kao što je kanonizacije, na trg dođe i više stotina hiljada ljudi.

Vatikanski muzej, u okviru kojeg je i Sikstinska kapela, i dalje je otvoren za posetioce, svakog dana od devet do 16 časova, a muzej preporučuje dolazak metro linijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track