Gvozdena kupola zaustavila raketu ispaljenu na Tel Aviv

Gori Bliski istok

Gvozdena kupola zaustavila raketu ispaljenu na Tel Aviv

Planeta -
Raketu iranske proizvodnje tipa Fadžr-5 presreo je raketni štit "gvozdena kupola" i aktivirane su sirene

TEL AVIV - Sirene su se danas po podne oglasile u Tel Avivu, treći dan zaredom, nakon snažne eksplozije. Izraelski televizijski kanal 2 javio je da su na taj grad ispaljene dve rakete.

Naknadno se ispostavilo da je raketu iranske proizvodnje tipa Fadžr-5 presreo, jutros postavljen, raketni štit "gvozdena kupola" i da su zato aktivirane sirene. Odgovornost za ispaljivanje rakete preuzelo je vojno krilo Hamasa.

Policija je potvrdila presretanje, dodavši da raketa nije udarila o tlo. Izraelska hitna pomoć je rekla da nije bilo žrtava.

Ranije danas, četiri rakete ispaljene su na grad Ašdod na jugu, a izveštaja o žrtvama nije bilo. Izraelska vojska je na Tviteru objavila: "rakete iz Gaze pogodile Ašdod, 1 na kuću, 1 na auto, 1 kraj obdaništa & 1 na otvoreno područje".

Pre današnjeg raketnog napada na Tel Aviv, Izrael je izveo oko 200 vazdušnih udara prošle noći u jutros na pojas Gaze, pogodivši kancelariju premijera Ismaila Hanijea iz Hamasa, zgradu policije i čitavu mrežu tunela za krijumčarenje oružja. Nastavljeno je i raketiranje prvobitnih meta kao što su skladišta oružja i podzemne rampe za ispaljivanje raketa.

Palestinski ekstremisti su, takođe, obnovili raketiranje Izraela nakon relativnog zatišja prošle noći. Međutim, strani dopisnici javljaju da se ispaljuje vidno manje raketa.U međuvremenu su palestinski lekari kazali da je osmoro ljudi ubijeno u centralnom i južnom delu pojasa Gaze i 30 ih je ranjeno u najnovijim udarima.

Tako je broj palestinskih žrtava, povećan na 38, uključujući i sedmoro dece.Troje Izraelaca ubijeno je u četvrtak u toj najnovijoj eskalacija nasilja koja je počela u sredu ubistvom komandara vojnog krila Hamasa u izraelskom vazdušnom udaru i koja preti da preraste u širi sukob.

Četvorica vojnika su danas ranjena blizu granice pojasa Gaze, takođe od raketne vatre, saopštila je armija.U međuvremenu Izrael je pojačao vazdušne udare u znak odmazde, između ostalog, za jučerašnji raketni napad čija je meta bio Jerusalim ali je promašen.Izraelska vlada je odmah sinoć odobrila mobilizaciju do 75.000 rezervista, što je podstaklo spekulacije o kopnenoj invaziji.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman rekao je da su moguće opcije ubistvo Hanijea i drugih glavnih lidera Hamasa, nakon što su drugi izraelski zvaničnici zapretili proširenjem operacije nazvane "Stub odbrane". "Kad god Hamas otvori vatru, odgovor će biti sve ozbiljniji i ozbiljniji", rekao je Liberman.

Iran poriče da je isporučio rakete "zora-5" Palestincima

Visokorangirani iranski funkcioner demantovao je danas da je njegova zemlja isporučila rakete "Zora 5" (Fadžr 5) koje su palestinski ekstremisti ispalili na Tel Aviv, javio je Frans pres, pozivajući se na današnji izveštaj iranske televizije "Al-Alam".

"Poričemo da smo isporučili "zoru 5" palestinskom otporu. Cilj takvih optužbi je da se taj otpor prikaže slabim, iako je potpuno u stanju da proizvede oružje koje mu je potrebno", rekao je predsednik spoljnopolitičkog odbora iranskog parlamenta Alaedin Borudžerdi. AFP navodi da Islamski džihad tvrdi da su njegovi pripadnici ispalili jednu raketu "zora 5" koja se srušila u četvrtak u moru kod Tel Aviva, u prvom takvom napadu na "srce Izraela" od kako je irački režim Sadama Huseina ispalio rakete "skad" u Zalivskom ratu iz 1991. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track