Propali pregovori o primirju, Izraelci nastavili napade
Foto: BETA

Operacija „Stub odbrane“

Propali pregovori o primirju, Izraelci nastavili napade

Planeta -
Tokom jučerašnjeg bombardovanja palestinskog Pojasa Gaze poginulo je 16 ljudi, dok je osam novinara ranjeno

TEL AVIV - Nema mira.Izraelska vojska nastavila je da bombarduje palestinski Pojas Gaze sa mora, kopna i vazduha, a tokom jučerašnjeg dana poginulo je najmanje 16 ljudi, od kojih je dvoje dece, dok je osam novinara ranjeno.Napori za uspostavljanje prekida vatre između Hamasa i Izraela su propali, saopštio je sinoć portparol palestinske organizacije Sami Abu Zuhri. On je to rekao nakon sastanka političkog lidera Hamasa Kaleda Mašala sa egipatskim predsednikom Muhamedom Mursijem u Kairu, u kom su razgovarali o iznalaženju načina za okončanje sukoba.Hamasovci su postavili dva uslova za prihvatanje primirja - ukidanje blokade Gaze i međunarodna uveravanja da će Izrael zaustaviti ciljana ubistva i druge vojne mere, a Izrael traži da palestinski raketni napadi prestanu jednom zauvek.Izraelski vicepremijer Moše Ajalon rekao je da će antiteroristička operacija u Pojasu Gaze trajati sve dok „Hamas ne počne da moli za milost i ne prihvati sve uslove primirja koje traži Izrael“.- Izraelska odbrambena armija neće čekati rezultate kontakata sa ekstremistima, koji se ostvaruju uz učešće Egipta, i nastaviće udare po infrastrukturi terorizma u Gazi - rekao je Ajalon.Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas, vođa Fataha, optužio je u međuvremenu drugi put Izrael da je akcija u Gazi smišljena da omete njegov plan da zahteva unapređenje statusa Palestine u Ujedinjenim nacijama 29. novembra, od čega ne želi da odustane.Izrael je peti dan operacije „Stub odbrane“ otpočeo gađanjem medijske kuće u Gazi i tom prilikom ranjeno je osam novinara, koji su u trenutku napada selili opremu iz zgrade Šurk, gde se nalazi TV El Aksa, televizija koja je povezana sa Hamasom.Rano ujutru oglasile su se sirene za uzbunu jer je Hamas ispalio najmanje deset raketa na Tel Aviv, međutim žrtava nije bilo. Vojska Izraela uzvratila je bombardovanjem ciljeva u gradu Gazi, sa kojih su ispaljene rakete i tom prilikom je poginulo 10 ljudi, među kojima i dvoje dece, a više od 20 je povređeno. U popodnevnim časovima poginulo je još šest ljudi jer je Izrael gađao položaje militantnog Hamasa, koji je ponovo ispalio više od deset raketa.

U napadima stradalo dvoje dece
U napadima stradalo dvoje dece

Britanija protiv kopnene invazijeŠef britanske diplomatije Vilijam Hejg upozorio je da bi kopnena intervencija Izraela u Pojasu Gaze bila pogrešna.- Premijer Dejvid Kameron i ja rekli smo izraelskim kolegama da bi kopnena intervencija na Pojas Gaza bio korak koji bismo teško mogli međunarodno podržati - rekao je Hejg.

Erdogan: Turska upozorava IzraelPremijer Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu da dobro proceni čitavu geopolitičku situaciju na Bliskom istoku, jer „svet više nije u 2008.“- U ovom regionu bratski narodi se grle nakon dugotrajnog razdvajanja. Osetio sam čežnju za zajedništvom muslimana i zato verujem da se „arapsko proleće“, koje je započelo na egipatskom trgu Tahrir, neće ugasiti. Znaj da uslovi u 2012. nisu isti kao iz 2008. Dobro se sračunaj - rekao je Erdogan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track