Devojka spavala 64 dana bez prekida

Sindrom uspavane lepotice

Devojka spavala 64 dana bez prekida

Planeta -
Amerikanka Nikol Dilijen pati od retkog poremećaja sna, tokom kojeg se budi nakratko, konfuzna kao da mesečari, kako bi jela i otišla do kupatila

BOSTON - Neobičan život.Tinejdžerka Nikol Dilijen (17) iz Pensilvanije boluje od retkog poremećaja spavanja koji se zove Klajn-Levinov sindrom ili „sindrom uspavane lepotice“, a najduže je spavala 64 dana bez prestanka.Tokom epizoda spavanja, Nikol se budi nakratko, potpuno konfuzna kao da mesečari, kako bi jela i otišla do kupatila, a potom ponovo zaspi. Ona obično spava po 18 sati dnevno, ali u retkim momentima može da se probudi i nakon osam časova.Nikol kaže da je zbog ovog poremećaja propustila Dan zahvalnosti, Božić, rođendane i porodični put u Diznilend. Propustila je i jedinstvenu priliku da na koncertu upozna omiljenu pevačicu Kejti Peri, međutim, kad je popularna pevačica čula za neobično stanje ove tinejdžerke, poslala joj je kartu s pristupom bekstejdžu, gde su se upoznale. Nikol kaže da je poslednju epizodu spavanja imala u martu i da se plaši kako bi se još jedna mogla uskoro dogoditi.Njena majka Viki Dilijen kaže da je u početku bilo veoma frustrirajuće jer doktori nisu znali šta nije u redu s njenom ćerkom. Obišli su sedam bolnica dok konačno u jednoj u Pitsburgu lekari nisu uspeli da ustanove da je u pitanju redak poremećaj spavanja od kojeg obolevaju devojke.

Simptomi sindromaLekari su, osim spavanja, utvrdili da su simptomi „sindroma uspavane lepotice“ dezorijentisanost, halucinacije, detinjasto ponašanje, nekontrolisano jedenje i hiperseksualnost nakon buđenja.- Mogu proći nedelje, meseci i godine sve dok se ne pojave prvi simptomi ove bolesti, a onda se ponovo pojave i blago vas upozore - piše na jednom medicinskom sajtu o Klajn-Levinovom sindromu, uz konstataciju da uzroci poremećaja nisu poznati.

http://www.youtube.com/watch?v=3RumCYknz_0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track