Devojčica koju nikad ne grde: Umreće ako zaplače

Retko oboljenje

Devojčica koju nikad ne grde: Umreće ako zaplače

Planeta -
I najmanje podizanje glasa moglo bi da izazove smrtonosni napad

LONDON - Mnogi bi vršnjaci malu Avu Fenton smatrali najsrećnijim detetom na svetu jer roditelji na nju nikada ne viču niti je grde...Ava nije najmirinija, ali njeni roditelji nemaju izbora pošto bi i najmanje podizanje glasa moglo da je ubije - mogla bi da padne u nesvest ili da doživi smrtonosni napad.

Ova dvogodišnjakinja pati od neobično snažne i smrtno opasne reakcije koja se javlja kad god se oseti emotivno ugroženom, a reč je o osećanjima poput straha, uznemirenosti i besa.

I fizička povreda, ali i jak umor mogli bi da izazovu sličnu pogubnu posledicu - napad koji joj toliko uspori rad srca da krv ne stiže do mozga.

U Avinom slučaju plač je znak da će uskoro doći do napada.

Njena majka Natali (38) kaže da je premrla od straha kada se to desilo prvi put jer je Ava izgledala kao da je mrtva.Kada je lekarima ispričala šta se dogodilo, rekli su joj da se to bebama dešava i da nije ništa strašno, ali im nije u potpunosti poverovala pa je počela da prati ponašanje svoje ćerkice i uvidela da se joj se to dešava barem 5 puta dnevno.

Kada je to ponovo ispričala lekarima, promenili su dijagnozu shvativši da je reč o retkom poremećaju u hiperaktivnosti nerva koji povezuje mozak sa srcem i plućima.

Da bi preživela, lekari su maloj Avi ugradili pejsmejker koji joj održava otkucaje srca na najmanje 80 u minutu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track