Poljski Brejvik planirao da digne u vazduh predsednika i premijera
Foto: Reuters

Uhapšen naučnik desničar

Poljski Brejvik planirao da digne u vazduh predsednika i premijera

Planeta -
Nameravao da aktivira automobil sa četiri tone eksploziva ispred zgrade poljskog parlamenta

VARŠAVA - U Poljskoj je uhapšen naučnik iz Krakova osumnjičen za radikalni nacionalizam, pošto je planirao da aktivira automobil sa četiri tone eksploziva ispred zgrade poljskog parlamenta, kada bi predsednik države i premijer bili u zgradi, javila je danas poljska televizija.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, poljska televizija je navela da je osumnjičeni planirao da kopira metode masovnog ubice Andersa Beringa Brejvika, koji je prošle godine u Norveškoj ubio 77 ljudi i da je bio "vođen ultradesničarskim idejama".

"Slučaj izgleda veoma ozbiljno", izjavio je portparol poljske vlade Pavel Gras i dodao da poljske vlasti "znaju da su moguće mete bile predsednik, parlament i vlada", prenela je agencija Rojters.

Poljski tužilac Marijuš Krason je precizirao da je osumnjičeni uhapšen 9. novembra u Krakovu i da se radi o 45-godišnjem poljskom naučnom istraživaču koji je imao pristup hemijskoj laboratoriji i koji je ilegalno posedovao eksplozivne materije, municiju i oružja, navodi agencija AP.

Uhapšeni muškarac je delimično priznao krivicu i ukoliko bude dokazana njegova krivica, sledi mu višegodišnja zatvorska kazna, kao i dvojici saučesnika koji su uhapšeni zbog ilegalnog posedovanja oružja.Mada osumnjičeni nije identifikovan na današnjoj konferenciji za novinare u Varšavi, tužilaštvo je navelo da je uhapšeni Poljak bio "motivisani nacionalističkim, ksenofobnim i antisemitskim idejama, mada nije formalno pripadao nijednoj političkoj partiji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track