Egipat hapsio više od 300 dece, mnogi mučeni
Foto: REUTERS

Sramotno

Egipat hapsio više od 300 dece, mnogi mučeni

Planeta -
HRV istakao da hapšenja dece predstavljaju kršenje egipatskog i međunarodnog prava. Deca hapšena na više protesta zbog strogih mera koje je prošle godine uvela vojska

KAIRO - Egipatske vlasti uhapsile su više od 300 dece tokom prošlogodišnjih protesta u Kairu, od kojih su neka pretučena i mučena, a mnogima je suđeno kao da su punoletni, saopštila je danas međunarodna grupa za ljudska prava Hjumen rajts voč (HRV).

HRV je, u izveštaju, istakao da hapšenja dece predstavljaju kršenje egipatskog i međunarodnog prava. Deca su hapšena na više protesta zbog strogih mera koje je prošle godine uvela vojska, pre pobune kojom je svrgnut tadašnji predsednik Egipta Hosni Mubarak, preneo je AP. Takođe, grupa od 136 dece uhapšena je u septembru tokom demonstracija zbog antimuslimanskog filma ispred američke ambasade u Kairu.

Organizacija za ljudska prava je navela da su mnoga privedena deca rekla da su bila udarana, tučena i mučena elektrošokovima. HRV je pozitivno ocenio prošlomesečnu odluku egipatskog predsednika Muhameda Morsija da pomiluje osuđene zbog "podržavanja revolucije", ali je poručila da Egipat mora da istraži i zlostavljanje u zatvorima privedenih demonstranata, posebno onih maloletnih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track