Česi SMS prostaklucima zasuli ministarske telefone
Foto: Ztohoven

Kontroverzna izložba

Česi SMS prostaklucima zasuli ministarske telefone

Planeta -
Umetnici objavili i privatni broj šefa države Klausa i pozvali posetioce da se ne plaše da napišu političarima šta misle - usledio cunami vulgarnosti i pretnji

PRAG - Češki umetnici iz alternativne grupe Ztohoven objavili su na novoj izlozbi "Kartografija nade" privatne brojeve telefona poslanika i najviših čeških zvaničnika, počev od predsednika Češke Vaclava Klausa. Na njihov poziv posetiocima da se ne plaše i da pošalju političarima SMS o tome šta zaista misle, Česi su se odazvali drugačije nego što su umetnici očekivali i neke političare od sinoć, kada je izlozba otvorena, anonimno bombarduju najvulgarnijim mogućim porukama i pretnjama.

Česi bombarduju vulgarnim porukama pre svega ministra finansija Miroslava Kalouseka, koji u vladi zastupa politiku radikalne štednje, povećanje poreza na dodatu vrednost i budžetskih rezova.

"Većina SMS poruka je puna vlugarnosti i ne može da se objavi", rekao je danas ministar Kalousek za internet portal dnevnika Lidove novini i citirao neke u kojima mu anonimno prete da će mu zapaliti kuću i obesiti ga zajedno s decom.

"Nemam nameru da menjam broj telefona. Zašto bih. Da opet neka bitanga ukrade broj telefona i objavi ga. To su jadnici", kazao je Kalousek.

U Galeriji DOX u Pragu izložba "Kartografija nade" predstavlja nastavak projekta te kontroverzne češke umetničke grupe nazvan "Moralna reforma".

Telefoni političara objavljeni su na tabli ispod napisa "Moralna reforma" koja predstavlja raspored sedenja poslanika u Donjem domu češkog parlamenta sa imenima i brojevima mobilnih telefona, a u centru je telefon šefa države Klausa. "Ispred te table visi mobilni telefon sa koga posetioci bilo kome od poslanika i političara mogu da pošalju poruku, anonimno, dakle ne moraju da se plaše.

I nas zanima šta će posetioci uraditi. Omogućili smo im najdirektniju demokratiju", kazao je Petr Žilka, umetnik iz grupe Ztohoven. Fotografija table sa telefonskim brojevima pojavila se i na Tviteru. Umetnička grupa Ztohoven poznata je po kontroverznim umetničkim projektima i provokacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track