Nestalo ostrvo ucrtano na mapama!
Foto: Reuters

Geolozi zbunjeni

Nestalo ostrvo ucrtano na mapama!

Planeta -
Kartografi postali sumnjičavi kad su videli da brodska navigaciona karta pokazuje dubinu vode od 1.400 metara, na mestu gde se na kartama nalazi veliko ostrvo

SIDNEJ - Ostrvo u južnom Pacifiku između Australije i Nove Kaledonije, koje se od 2000. godine pojavljuje na mapama i pomorskim kartama, zapravo ne postoji, otkrili su danas australijski naučnici.

Lokalitet pod nazivom Peščano ostrvo (Sandy Island) mape smeštaju u francuske teritorijalne vode. "Postali smo sumnjičavi kad smo videli da brodska navigaciona karta pokazuje dubinu vode od 1.400 metara, na mestu gde se na našim mapama, kao i na Google Earth, nalazi veliko ostrvo", izjavila je geolog Maria Seton za agenciju AFP.

"Otišli smo da proverimo i nismo našli ostrvo. Prilično smo zbunjeni", izjavila je Setonova posle dvadesetpetodnevnog putovanja.

Pojava ovog ostrva na nekim naučnim mapama i na Google Earth mogla bi biti rezultat greške koja se ponavljala godinama, saopštila je Australijska hidrografska služba, koja izrađuje službene nautičke karte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track