Razbijte šifrovanu poruku iz Drugog svetskog rata!

Stručnjaci traže pomoć

Razbijte šifrovanu poruku iz Drugog svetskog rata!

Planeta -
Na ostacima noge goluba iz Drugog svetskog rata u dimnjaku nađena je mala tuba u kojoj se nalazila šifrovana poruka sa 27 kodova

LONDON - Šifrovana poruka iz vremena Drugog svetskog rata, pronađena pre nekoliko nedelja na ostacima goluba u dimnjaku kuće u Sariju u Britaniji, još nije razbijena a nema ni nade da će se to uskoro desiti.

Britanski stručnjaci muče se nad njom od tada a sada su potražili i pomoć javnosti.

Poruka je pronađena u toku renoviranja dimnjaka. Na ostacima noge goluba iz Drugog svetskog rata nađena je mala tuba u kojoj se nalazila šifrovana poruka sa 27 kodova.

Stručnjaci veruju da postoje dva načina na koji je poruka mogla biti šifrovana. Prvi je takozvani jednokratni način, u kojem se na poruku primenjuje nasumični ključ. Ako je to slučaj, onda je ključ bio poznat samo pošiljaocu i primaocu pa je poruku nemoguće razbiti.

Drugi način je da je postojala specifična knjiga s kodovima, koja je već verovatno uništena, objavio je hrvatski portal.Ironično ili ne, stručnjaci ističu kako im je najkonstruktivniji predlog stigao upravo od jednog građanina, koji im je poručio da s obzirom da je golub pronađen u dimnjaku, poruka verojatno počinje rečima 'Dragi Deda Mraze'.

http://www.youtube.com/watch?v=ThpjWkXtt2g

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja