Bošnjaci u Švedskoj od crkve preve džamije

Verski biznis

Bošnjaci u Švedskoj od crkve preve džamije

Planeta -
O verskom biznisu u Švedskoj svedoči potez efendije Abduramanovskog, koji je sa opštinom Gislaved potpisao ugovor o kupovini jedne crkve koju će preurediti u džamiju

SARAJEVO - Švedsku, kao i još neke evropske države, nije mimoišla islamizacija, što pokazuju primeri novog verskog biznisa - muslimani iz Bosne i Hercegovine u zemlji na severu kontinenta kupuju "propale" crkve i pretvaraju ih u džamije.

O verskom biznisu u Švedskoj svedoči potez efendije Abduramanovskog, koji je sa opštinom Gislaved potpisao ugovor o kupovini jedne crkve koju će preurediti u džamiju.

Efendija je, precizirao da je crkvu kupilo 350 Bošnjaka koji nakon ratnog izgnanstva žive u Gislavedu, uz konstataciju da su bili "vešti pregovarači - početnu cenu od 1,7 snizili su na 1,2 miliona kruna.

Zanimljivo je kako je efendija Abduramanovski uspeo "srediti" sve papire za džamiju: posao je prebacio na jednog arhitektu, koji je u dopisu opštini napisao da se namena objekta neće menjati - ostaje verski.

"Bunili su se neki, ali sve je bilo po zakonu", naveo je efendija i podsetio da se u novije vreme događaju pozitivni procesi, odnosno da se Bošnjaci ne sele u Tursku nego na Zapad, među hrišćanski svet.

Da ovo nije jedinstven slučaj sarajevski dnevnik podseća da su letos Bošnjaci u Švajcarskoj, takođe, kupili jednu protestantsku crkvu i preuredili je u džamiju.

Kroz istoriju su mnoge crkve širom sveta nasilno pretvarane u džamije (najpoznatija je Aja Sofija). Ako ništa drugo, danas se to radi sasvim legalno, po zakonima, mada ostaje utisak da iza toga stoje i određeni politički interesi i namere.

Od početka svetske krize 2008. godine prodato je više od 300 crkava, od čega samo prošle godine 138. Crkvene zajednice ne mogu vraćati kredite, pa ih preuzimaju banke kao hipoteku i prodaju na tržištu, a jedan deo tih crkava kupuje i Islamska zajednica.

Činjenica da se crkve prodaju govori da je hrišćanstvo u savremenom globalnom društvu izgubilo "tržišnu vrednost", dok je, primećuje bosansko-hercegovački dnevnik, "šest vekova mlađi islam u "punom mladalačkom zanosu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track