Katalonci glasali za odvajanje od Španije?
Foto: REUTERS

Separatizam u Evropi

Katalonci glasali za odvajanje od Španije?

Planeta -
Građani bogate španske oblasti u rekordnom broju izašli na regionalne izbore, na kojima najveću šansu da pobedi ima partija CIU, koja zagovara ideju otcepljenja od Španije

BARSELONA - Biti ili ne biti.Katalonci su juče na regionalnim izborima odlučivali da li žele da se odvoje od Kraljevine Španije i proglase samostalnu katalonsku državu. Naime, prema poslednjim anketama, u toj regiji najveću podršku već su imale stranke koje čvrsto podržavaju njeno istupanje iz Španije, a koje su najavile da će, ukoliko pobede na izborima, 2016. raspisati referendum o samostalnosti.Pravo glasa u Kataloniji ima nešto više od 5,2 miliona građana, a oni su birali 135 poslanika u parlamentu ove pokrajine, čije je sedište u Barseloni. Četiri sata posle otvaranja birališta odziv birača je dostigao rekordni nivo u poslednje 24 godine i iznosio je 29,35 odsto. S prozora i balkona celog dana su se vijale katalonske zastave sa crveno-žutim prugama, kao i separatističke zastave, koje imaju plavi kvadrat s belom zvezdom.Pred izbore se predviđalo da će na njima ubedljivo pobediti katalonski predsednik Artur Mas, vođa konzervativne stranke CIU, koja bi mogla da osvoji između 60 i 64 mandata, približno isto kao dosad. Mas je i jedan od najzaslužnijih za održavanje prevremenih izbora u Kataloniji, jer on optužuje špansku državnu vladu, koju predvodi premijer Marijano Raju, da je gurnula Španiju u najgoru finansijsku krizu u poslednjih 10 godina.Ukoliko Masova CIU uzme najveći broj glasova, njegov sledeći korak biće referendum na kojem će se Katalonci izjasniti o tome da li žele da se odvoje od Španije i nastave da deluju kao samostalna država unutar EU. Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja koje je sproveo španski list Pais, na njemu bi čak 46 odsto Katalonaca glasalo za otcepljenje, a 42 odsto protiv.

Artur Mas: Katalonija bi bila vodeća u EUPredsednik Katalonije i vođa konzervativne stranke CIU Artur Mas istakao je da bi kao samostalna država Katalonija bila jedna od najnaprednijih u Evropi.- Sa 7,5 miliona građana ona bi bila sedma najbogatija zemlja u EU po glavi stanovnika, a po našoj sposobnosti da izvozimo i uvozimo, zauzeli bismo deveto ili deseto mesto među 27 evropskih zemalja - rekao je Mas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track