Sanader u sudnicu doveden s lisicama
Foto: Rojters

Suđenje za Fimi medija

Sanader u sudnicu doveden s lisicama

Planeta -
Za razliku od ranijih ročišta na koja je dolazio sa slobode policajci pored bivšeg predsednika Hrvatske sede i na klupi za optuženike

ZAGREB - Bivši premijer i predsednik HDZ Ivo Sanader danas je, prvi put nakon prošlonedeljne presude na 10 godina zatvora, na zagrebački Županijski sud doveden iz zatvora u Remetincu s lisicama na rukama. U sud, gde mu se, zajedno s bivšom strankom i njenim zvaničnicima, sudi za izvlačenje državnog novca preko agencije Fimi medija, dovela su ga dvojica sudskih policajaca. Za razliku od ranijih ročišta na koja je dolazio sa slobode, policajci pored Sanadera sede i na klupi za optuženike, izveštava agencija Hina.

Suđenje u slučaju Fimi medija nastavljeno je ispitivanjem službenice Ministarstva privrede Marcele Gracin koja je uz ranije poslove u Ministarstvu spoljnih poslova i vladi paralelno za naknadu od 1.500 kuna (oko 200 evra) radila u HDZ-u. Ona je jedan od svedoka za koje tužilaštvo sumnja da su dobijali honorare iz stranačkog crnog fonda u koji se navodno slio veći deo nezakonito izvučenog novca iz državnih institucija i firmi. Naknadu joj je, kako je rekla, bez ikakvog ugovora, "na ruke" isplaćivala optužena bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

U nastavku današnjeg ročišta očekuje se saslušanje još pet svedoka.Optužbe u slučaju Fimi medija priznali su Branka Pavošević, bivši stranački blagajnik Mladen Barišić i vlasnica firme po kojoj je afera dobila ima Nevenka Jurak, dok krivicu poriču Sanader i njegov bivši portparol Robert Maček koji tvrde da su žrtve politički motivisanog montiranog postupka.

Predstavnici HDZ, prve političke stranke optužene za korupciju tvrde da su se navodne nezakonitosti događale bez znanja regularnih stranačkih tela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track