Kad porastem biću socijalni slučaj kao tata
Foto: Rojters.

Harc IV

Kad porastem biću socijalni slučaj kao tata

Planeta -
Ovakav odgovor daju nemački osmogodišnjaci na pitanje šta će biti kada porastu

BERLIN - Jednom siromašan, uvek siromašan - od toga u Nemačkoj polazi većina mladih ljudi iz socijalno nižih slojeva, pokazuje anketa Alenzbah instituta, po kojoj više od polovine ispitanika veruje da u Nemačkoj nije moguć uspon u više slojeve društva i da deca postanu poslovno uspešnija od svojih roditelja.''Kada porastem, biću ''Harc IV'' (primalac socijalne pomoći), kao i tata'', ovaj odgovor daju, prenose nemački mediji, osmogodišnjaci, na pitanje šta će biti kada porastu.

Oko 55 procenata Nemaca, mlađih od 30 godina, koji potiču iz socijalno nižih slojeva, ne veruju u socijalni uspeh i smatraju da individualni napori ne igraju nikakvu ulogu, već poreklo, a više od trećine građana Nemačke deli to mišljenje.

Anketa, sprovedena u Nemačkoj i Švedskoj, pokazuje da je, međutim, kod Skandinavaca situacija potpuno drugačija - tamo je čak 86 odsto mladih ispod 30 godina ubeđeno da se napori isplate i da postoje šanse na uspeh.Analitičari, za takav način razmišljanja mladih Nemaca, prebacuju odgovornost na školski sistem države, gde je obrazovanje dece povezano sa angažmanom roditelja.

U Švedskoj, međutim, svega 28 odsto njih je mišljenja da je socijalni uspeh teško moguć, što se objašnjava švedskim školskim sistemom u kome su roditelji prilično opušteni i rađe ''delegiraju'' obrazovne zadatke na državu.I dok švedski roditelji misle da deca profitiraju, ako što ranije krenu u vrtiće, dotle su u Nemačkoj uverenja da dete pati, ukoliko je majka ili ako su oba roditelja zaposleni, prenose mediji rezultate ankete.

U Nemačkoj do sada jedna četvrtina dece ispod tri godine ide u vrtiće, a u Švedskoj, pokazuje anketa, više od 90 odsto odsto. Nemački školski sistem je, prema mišljenju predsednika Centra za nauku u Berlinu Jute Almendinger krut i nepropustan.

Ona je kritikovala to što poreklo đaka, pri vrednovanju njihovih šansi, često igra preveliku ulogu.Ova studija je pokazala da su istočni Nemci pesimističniji od svoje braće sa zapada 82-milionske države, kada je reč o socijalnom usponu, ali i da roditelji turskog porekla, koji imaju decu mlađu od 12 godina, češće izražavaju želju za uspehom svog podmlatka, nego ostali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track