Asanžu obolela pluća a ne može da se leči

Zarobljen u ambasadi

Asanžu obolela pluća a ne može da se leči

Planeta -
Ekvadorski zvaničnici su prošlog meseca izrazili zabrinutost zbog Asanžovog zdravlja i zatražili od Britanije da mu garantuje bezbedan transport u bolnicu iz ambasade ukoliko mu bude potrebno lečenje

KITO - Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž boluje od hronične bolesti pluća koja može da se pogorša u bilo kom trenutku, izjavila je ambasadorka Ekvadora u Velikoj Britaniji.

"Ekvador pokriva medicinske troškove gospodina Asanža i mi smo organizovali redovne posete doktora radi provere njegovog zdravlja", rekla je ambasadorka Ana Alban lokalnoj TV mreži tokom posete prestonici Ekvadora.

Asanž (41), čiji je veb sajt izazvao gnev SAD zbog objavljivanja na hiljade tajnih diplomatskih depeša, nalazi se od juna u ambasadi Ekvadora u Londonu, kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde je optužen za silovanje, što on demantuje.

Britanske vlasti su saopštile da će Asanž biti uhapšen istog trenutka kad kroči iz ambasade, koja se nalazi pod neprestanom policijskom prismotrom.

Ekvadorski zvaničnici su prošlog meseca izrazili zabrinutost zbog Asanžovog zdravlja i zatražili od Britanije da mu garantuje bezbedan transport u bolnicu iz ambasade ukoliko mu bude potrebno lečenje, nakon čega bi, sa statusom izbeglice, mogao da se u ambasadu vrati.

Asanž je krajem avgusta rekao da očekuje da će čekati šest meseci do godinu dana do dogovora koji će mu omogućiti da ambasadu napusti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track