UN dale krštenicu palestinskoj državi
Foto: KURIR

Istorijsko glasanje

UN dale krštenicu palestinskoj državi

Planeta -
Generalna skupština svetske organizacije dvotrećinskom većinom izglasala unapređenje palestinskog statusa od entiteta posmatrača u državu posmatrača nečlanicu

NJUJORK - Konačno.Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je sinoć dvotrećinskom većinom unapređenje palestinskog statusa od entiteta posmatrača u državu posmatrača nečlanicu.Od 193 članice UN, 138 je glasalo za rezoluciju, devet je bilo protiv, dok je 41 bila uzdržana.Palestinski predsednik Mahmud Abas neposredno pre glasanja pozvao je UN da „izdaju krštenicu Palestini“, istakavši da je priznanje u svetskom telu poslednja šansa za mir sa Izraelom.- Palestina dolazi u GS jer veruje u mir i da je njenom narodu, kao što se pokazalo u poslednjim danima, očajnički potreban - kazao je palestinski lider, čiji je govor dočekan ovacijama.- Međunarodna zajednica sada stoji pred poslednjom šansom da spase dvodržavno rešenje. Nema potrebe za hiljadama smrtonosnih upada i tonama eksploziva da bi se svet podsetio da postoji okupacija koja se mora okončati - naglasio je Abas, koji nije pominjao mogućnost da Palestina uđe u Međunarodni krivični sud, što je glavna briga Izraela.Palestina je 20 godina čekala na poziciju koju već imaju Vatikan i EU u UN. Rezoluciju za poboljšanje statusa u UN podneo je palestinski predsednik Mahmud Abas 2011, nakon što su SAD i Izrael osujetili njegove napore da Palestina postane punopravni član. Unapređenje statusa Palestine ne znači direktno priznavanje palestinske države, ali tamošnje vlasti na to gledaju kao na veliki korak ka tome. Novi status Palestini neće dati pravo glasa u UN, ali će joj omogućiti da uđe u tela poput Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Abas i rezultati glasanja u prvom planu
Abas i rezultati glasanja u prvom planu

Istorija sukoba između Palestine i Izraela- 1947 - Generalna skupština UN usvaja Rezoluciju 181 o podeli Palestine, koja se tada nalazila pod britanskim mandatom, na dve države - jevrejsku i arapsku.- 1948 - Osnovan Izrael.- 1967 - Šestodnevni rat, poznat i kao Arapsko-izraelski rat, koji se vodio između Izraela s jedne, i Egipta, Jordana i Sirije s druge strane. Izrael je tada osvojio Pojas Gaze, Sinajsko poluostrvo, Zapadnu obalu i Golansku visoravan, teritoriju četiri puta veću od prvobitne.- 1974 - Generalna skupština UN priznaje pravo Palestinaca na samoopredeljenje i nezavisnost i dodeljuje status entiteta posmatrača.- 1982 - Arapska liga prihvata plan saudijskog princa Fahda, po kojem se indirektno priznaje Izrael, predviđa formiranje palestinske države i povlačenje Izraelaca sa svih područja okupiranih 1967. Počinju pregovori o formiranju palestinske države.- 1993 - Izrael i Palestina se međusobno priznaju.

Netanjahu: Ništa od državeIzraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da priznanje novog statusa Palestine u UN neće ubrzati ispunjavanje njihovog zahteva za dobijanje države.- Palestinci neće dobiti državu sve dok ne priznaju Izrael kao jevrejsku domovinu, dok ne proglase kraj rata s Izraelom i dok ne pristanu na bezbednosne aranžmane koji štite Izrael - istakao je Netanjahu.

PobedaZa 138Protiv 9 Uzdržano 41

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track