BURE BARUTA: U Ljubljani sukobi policije i građana

Uživo: Napad na parlament

BURE BARUTA: U Ljubljani sukobi policije i građana

Planeta -
Demonstranti nose parole "Gotovi ste" i "Lopovi", protestujući zbog najavljenog smanjenja budžetskih rashoda i drugih nepopularnih rezova

LJUBLJANA - Na protestu u Ljubljani večeras je došlo do sukoba policije i oko 500 demonstranata, koji su na njih bacali sve što im se našlo pri ruci, a posle upozorenja policija je počela da ih hapsi, javili su slovenački mediji! Jedan internet portal javio je da je veća grupa demonstranata trčala prema policajcima ispred parlamenta, uzvikujući "Napad"! Prema poslednjim informacijama, policija je na demonstrante bacila suzavac, a pred parlament je dovezen vodeni top.

Pripadnici policije su, inače, pod punom opremom za razbijanje demonstracija. Prema nezvaničnim informacijama, dve osobe su smeštene u Ljubljanski klinički centar od kojih je jedna zadobila povrede glave, a druga zbog prekomernog uzimanja alkohola. Hapšenju je prethodio poziv policije da demonstranti prestanu sa napadima i upozorenje da na taj način oni krše javni red i mir.

Više hiljada učesnika protesta je posmatralo kako miran protest pojedinci pretvaraju u nešto sasvim drugo, piše taj veb portal. Ljubljanski dnevnik Delo je na svom internet portalu objavilo da se policajci u blizini zgrade slovenačkog parlamenta povlače "pred naletom" oko 500 demonstranata koji na njih bacaju sve što im se nađe pri ruci, pa čak i pirotehnička sredstva. List je prethodno naveo da je policija u Ljubljani uhapsila najmanje tri osobe. Među demonstrantima, koji su se sukobili s policijom, bilo je i maskiranih osoba, obučenih u crno.

Policija na "tviteru" tvrdi da kontroliše situaciju u glavnom gradu Slovenije. U medijima su se pojavile, međutim, različite procene broja demonstranata i dok jedni tvrde da ih je najmanje 5.000 pojedini kažu i da ih je više od 10.000. Demonstracije u LJubljani i u više slovenačkih gradova organizovane su zbog nezadovoljstva građana socijalno-ekonomskom situacijom, ali i zbog prekomerne primene sile na mariborskom mitingu, u ponedeljak. Demonstranti su nezadovoljni i većinom političara od kojih traže da podnesu ostavke, a među njima je i premijer Janez Janša.

Janez Janša upozorio je da je Slovenija danas kao bure baruta i da bi i "jedna šibica mogla da izazove požar". Demonstranti nose parole "Gotovi ste" i "Lopovi", protestujući na taj način zbog najavljenog smanjenja budžetskih rashoda i drugih nepopularnih rezova koje slovenačka vlada mora da izvede da bi izbegla bankrot. Među parolama koje se mogu viseti je i "Nismo ni levi ni desni, nego prevareni".

U nedelju će u Sloveniji biti predsednički izbori na kojima će se odlučivati između aktuelnog predsednika Danila Tirka i bivšeg premijera Boruta Pahora, sada kandidata za šefa države. Po anketama objavljenim danas u listu "Delo", Pahor ima podršku 55 odsto birača, a Tirk 24 odsto. List navodi da je moguća statistička greška plus-minus 2,5 odsto.

Slovenija se suočava sa najvećom recesijom među svim državama koje su članice evrozone. Od 2009. godine zabeležen je privredni pad veći od osam odsto, dok je stopa nezaposlenosti oko 12 odsto. Demonstracije su danas bile i u Kopru, Ajdovščini, Novom Mestu i nekim drugim gradovima, juče su bile u Kranju i Jesenicama, a za ponedeljak su ponovo najavljene u Mariboru.

Protest možete pratiti klikom na UŽIVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track