Senat SAD odobrio novi paket sankcija Iranu

Senat SAD odobrio novi paket sankcija Iranu

Planeta -
Sankcije, koje su donete kao amandmani uz vojni budžet koji taj dom trenutno razmatra, odnose se na iranske energetske kompanije, vlasnike brodova i brodograditelje, kao i na banke

VAŠINGTON - Američki Senat odobrio je jednoglasno novi, treći paket sankcija Iranu, javile su novinske agencije.

Sankcije, koje su donete kao amandmani uz vojni budžet koji taj dom trenutno razmatra, odnose se na iranske energetske kompanije, vlasnike brodova i brodograditelje, kao i na banke.

Cilj sankcija je ograničenje pristupa tih kompanija uslugama međunarodnog osiguranja, kao i sprečavanje mogućih prihoda za Iran od prodaje i transporta energenata.

Novi paket sankcija, kako je navedeno u dokumentu, redviđa "širenje podrške SAD ljudskim pravima u Iranu" i gonjenje iranskih službenika koji "preusmeravaju" humanitarnu pomoć upućenu onima kojima je potrebna.

SAD i nekoliko drugih zemalja Zapada sumnjiče Iran da razrađuje nuklearno oružje pod maskom programa miroljubive upotrebe atomske energije.

Da bi novi paket sankcija stupio na snagu, predlog zakona o vojnom budžetu treba da odobri Senat i Predstavnički dom, kao i da ga potpiše predsednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track