Penja Nijeto preuzeo dužnost predsednika Meksika
Foto: KURIR

Penja Nijeto preuzeo dužnost predsednika Meksika

Planeta -
Novi predsednik Meksika je položio zakletvu, obeležavajući povratak nekada vladajuće Institucionalno-revolucionarne partije

SJUDAD DE MEKSIKO - Enrike Penja Nijetio zvanično je danas stupio na dužnost predsednika Meksika, preuzimanjem funkcije od bivšeg šefa države Felipea Kalderona i polaganjem zakletve u nacionalnom Kongresu.

"U skladu sa 83. članom Ustava preuzimam danas vršenje ovlašćenja počasne dužnosti presednika Sjedinjenih Meksičkih Država", rekao je Penja Nijeto na svečanosti u Nacionalnoj palati - predsedničkoj rezidenciji.

Kako je prenela Agencija Frans pres, novi predsednik Meksika je položio zakletvu, obeležavajući povratak nekada vladajuće Institucionalno-revolucionarne partije (PRI).

"Zaklinjem se da ću braniti Ustav Sjedinjenih Meksičkih Država i njihove zakone, i odano i patriotski obavljati dužnost predsednika republike koju mi je njen narod poverio", rekao je Penja Nijeto u Kongresu pred poslanicima, članovima diplomatskog kora i specijalnim zvanicama.

Agencije izveštavaju da je inauguracija protekla uz proteste oko zgrade Kongresa, u kojima je povređeno nekoliko ljudi.

Agencija RIA Novosti navodi da su učesnici protesta uglavnom članovi studentskog pokreta "YoSoy132", koji su gađali policiju kamenjem i "molotovljevim koktelima", pokušavajući da probiju kordon oko zgrade parlamenta, na šta je policija odgovarala vodenim topovima i suzavcem.

Agencija Asošijeted pres je prenela da je novi predsednik Meksika obećao da će vladati demokratski i transparentno, ističući da je Penja Nijeto vratio PRI na vlast posle 12 godina pauze.

PRI je vladala 71 godinu, dok je nije zamenila konzervativna Partija nacionalne akcije 2000. godine. Penja Nijeto (46) izabran je na najvišu funkciju u Meksiku na izborima 1. jula ove godine, pošto je osvojio više od 38 odsto glasova, a njegov protivkandidat saveza levih snaga Andres Manuel Lopes Obrador 31,5 odsto, navodi Itar-Tass.

Ruska agencija podseća da je novi predsednik političku karijeru počeo 1984. godine, kada je stupio u PRI i obavljao partijske dužnosti na teritoriji savezne države Meksiko, u kojoj je 2000. godine došao na položaj sekretara administracije vlade, a 2003. godine poslanika u parlamentu te savezne države. Guverner savezne države Meksiko postao je 2005. godine.

Penja Nijeto ima šestoro dece. Posle smrti prve supruge, 2010. godine oženio se glumicom Anhelikom Rivera, navodi Itar-Tass.

Meksički mediji su najavili da će se Penja Nijeto obratiti domaćim i stranim zvaničnicima.

Jeremić predstavljao UN na inauguraciji

Na inauguraciji novog predsednika Meksika Enrikea Penje Nijeta, Ujedinjene nacije predstavljao je predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić, saopšteno je iz Kabineta predsednika Generalne skupštine.

Jeremić je, uoči odlaska na inauguraciju, istakao da je Meksiko jedna od država s najvećim ekonomskim i demogafskim potencijalom u svetu i da je izuzetno važno obezbediti njegovu podršku za uspostavljanje mehanizma koordinacije između Generalne skupštine UN i Grupe 20.

Tokom boravka u Meksiku, Jeremić je imao veliki broj bilateralnih sastanaka sa šefovima država i vlada, kao i sa meksičkim milijarderom Karlosom Slimom, jednim od najbogatijih ljudi na svetu i vlasnikom grupe "Karso".

Jeremić je upoznao Slima s potencijalima Srbije i pozvao ga da ulaže u infrastrukturu i telekomunikacije, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track