Ahmadinežad unapredio pomoćnika antiislamistu

Pomoćnik napredovao

Ahmadinežad unapredio pomoćnika antiislamistu

Planeta -
Esfandijar Rahim Mašai takođe je mogući kandidat na predstojećim predsedničkim izborima

TEHERAN - Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad dodelio je danas nova visoka zaduženja dvojici svojih kontroverznih pomoćnika, od kojih je jedan - Esfandijar Rahim Mašai mogući kandidat na predstojećim predsedničkim izborima. Mašai je unapređen u savetnika i šefa sekretarijata Pokreta nesvrstanih, kome Iran predsedava od letos.

Mašaija - "noćnu moru" za konzervativce u vlasti, Ahmadinežadovi protivnici optužuju da želi da podrije islamske vrednosti, da je suviše liberalan i nacionalista, kao i da ima previše uticaja na predsednika, preneo je Frans pres. Prema ocenama svetskih medija, Ahmadinežad, koji više nema pravo da se kandiduje na izborima, želi ovim unapređenjem da ojača Mašaijevu poziciju, kako bi, eventualno, postao njegov naslednik.

Ahmadinežad je, takođe, unapredio Mohameda Šarifa Malekzadeha, kontroverznog bivšeg Mašaijevog pomoćnika, za potpredsednika i šefa Organizacije za kulturno nasleđe, zanate i turizam. Malekzadeh je uhapšen 23. juna 2011. godine, pošto je optužen za korupciju, ali je kasnije pušten uz kauciju.Njegovo kratkotrajno imenovanje za zamenika šefa diplomatije u julu, izazvalo je oštre kritike konzervativnog parlamenta, čiji cu poslanici zapretili ministru spoljnih poslova Aliju Akbaru Salehiju da će ga smeniti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja