Slovenija izabrala: Borut Pahor novi predsednik
Foto: REUTERS

Izbori

Slovenija izabrala: Borut Pahor novi predsednik

Planeta -
Pahor je posle prebrojanih 99,99 odsto glasova, izabran za četvrtog predsednika Slovenije sa 67,44 odsto dobijenih glasova, dok je aktuelni šef države Danilo Tirk dobio 32,56 odsto

LJUBLJANA - Borut Pahor je u nedelju, posle prebrojanih 99,99 odsto glasova, izabran za četvrtog predsednika Slovenije sa 67,44 odsto dobijenih glasova, dok je aktuelni šef države Danilo Tirk dobio 32,56 odsto.

Odziv je bio 41,95 posto, najniži na predsedničkim izborima u Sloveniji do sada, pokazuju podaci objavljeni na vebsajtu Nacionalne izborne komisije nakon prebrojanih 99,99 odsto glasačkih listova.

Pahor je dobio većinu u svih osam izbornih jedinica. Najubedljiviju pobedu odneo je u svom omiljenom Ptuju - 72,44 odsto, a tu je bio i najmanji odziv glasača - 37,74 odsto.

Najveću podršku Tirk je dobio u Ljubljani - 41,07 odsto glasova gde je i odziv bio najveći - 46,38 odsto.

Na pitanje može li dovesti za isti sto predsednika vlade Janeza Janšu i predsednika najveće opozicione stranke Zorana Jankovića, kako bi se rešile teškoće u kojima se zemlja nalazi, Pahor je rekao da se za sporazum svih političkih snaga zauzimao od početka i da je to bio cilj njegove kandidature za predsednika države.

Pahor je istakao da neće komentarisati političke događaje sve do svečane zakletve 23. decembra, kada će postati četvrti po redu slovenački predsednik, jer će do tada tu dužnost obavljati Danilo Tirk.

Pahor je u prvom krugu izbora osvojio 40 posto glasova, Tirk 36, a tada je iz trke ispao kandidat vladajuće desnice Milan Zver s osvojenih 24 posto glasova.

Agencija za istraživanje rezultata glasanja Valicon, objavila je da skoro jedan od tri glasača koji su podupirali Danila Tirka u prvom krugu predsedničkih izbora, danas nije glasao u drugom krugu, kao i da su na loš rezultat aktuelnog predsednika negativno uticali i protesti ovih dana u Sloveniji.

Pobedu Boruta Pahora, prema Valiconu, kako je preneo STA, osigurala je koalicija pristalica vladajućih koalicionih partija i opoziciona Socijaldemokratska stranka (SD).

Ovog puta, Pahor je dobio podršku više od 75 odsto onih koji su podržavali njega ili kandidata vladajućih demokrata (SDS) ili Nove Slovenije (NS) Milana Zvera, prenela je STA.

Valicon je takođe ustanovio da su glasači, koji su u potpunosti podržavali proteste širom zemlje u proteklih nekoliko dana, a oni predstavljaju više od 40 odsto glasača, izašli danas u mnogo manjem broju na izbore nego li drugi glasači.

S ozbirom da je podrška Tirku tih glasača bila veća nego Pahoru, može se zaključiti da su protesti negativno uticali na Tirkov rezultat, prenela je STA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track