Protestanti upali u gradsku većnicu

Belfast

Protestanti upali u gradsku većnicu

Planeta -
Više od 1.000 protestanata, od kojih su mnogi nosili britansku zastavu, sukobili su se s policijom i tom prilikom 5 policajaca je povređeno

BELFAST - Gomila protestanata upala je noćas u prizemlje gradske većnice Belfasta i sukobila se s policijom, nakon što je je katolička većina izglasala da se ukloni britanska zastava sa vrha te zgrade.

Vlasti su saopštile da je tokom sinoćnjeg sukoba na parkingu gradske većnice ranjeno najmanje pet policajaca. Više od 1.000 protestanata, od kojih su mnogi nosili britansku zastavu, sukobili su se s policijom nakon što su nacionalistički poslanici Šin Feina i SDLP-a izglasali da se sa vrha zgrade ukloni zastava Ujedinjenog kraljevstva, koja se odatle viorila od otvaranja većnice 1906. godine.

Prema toj odluci, zastava bi se podizala samo tokom 17 zvaničnih praznika, prenele su agencije agencije.Izvestan broj razjarenih protestanata pokušao je da uđe kroz zaključanu kapiju, oštetivši službena vozila, a zatim su se sukobili s policajcima koji su upotrebili pendreke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track