41,5 miliona dolara za statue i portrete Kimovih
Foto: Reuters

Severna Koreja

41,5 miliona dolara za statue i portrete Kimovih

Planeta -
Oko 32 miliona dolara dato je na monumentalne murale i portrete dvojice vođa oslikane na 400 različitih lokacija

SEUL - Severna Koreja je potrošila 41,5 miliona dolara na promovisanja kulta ličnosti vladajuće dinastije Kim, navedeno je danas u jednom izveštaju vlade Južne Koreje.

Mnogo više sredstava, čak 1,3 milijarde, ova zemlja je potrošila ove godine na razvoj svog raketnog programa, koji je zabranjen sankcijama Ujedinjenih nacija, prenela je AFP.

Na izradu džinovskih statua osnivača Severne Koreje Kim Il-sunga i njegovog sina naslednika, postavljenih na šest mesta u zemlji potrošeno je 9,5 miliona dolara, navelo je ministarstvo za ujedinjenje citirajući procene južnokoreskih stručnjaka.

Oko 32 miliona dolara dato je na monumentalne murale i portrete dvojice vođa oslikane na 400 različitih lokacija tokom ove godine, navodi se u izveštaju. Kult ličnosti koji okružuje severokorejsku vladajuću porodicu je skoro postao državna religija.

Slike dvojice Kimova vise u skoro svakom domu u Severnoj Koreji, dok njihove bronzane statue mogu da se vide na svakom većem trgu gradova i mesta ove izolovane pod sankcijama osiromašene zemlje.Kim Il-sung je umro 1994, a vlast je preuzeo njegov sin Džong-il koji je prošlog decembra doživeo fatalni srčani udar i na njegovo mesto je došao njegov najmlađi sin Kim Džong-un.

U aprilu statue ogromnih dimenzija dvojice vođa otkrivene su u Pjongjangu nakon neuspelog lansiranja rakete koja je u orbitu trebala da postavi satelit, a koju su SAD i susedi osudili kao kamufliranu probu zabranjene balističke rakete.

U oktobru državna televizija je prenosila otkrivanje gigantska statua pokojnog vođe Kim Džong-ila podignutoj u jednoj vojnoj bazi.

Ministarstvo za ujedinjenje procenilo je da je program za razvoj balističkih raketa dugog dometa u 2012. iznosio 1,34 milijarde.

Prošle subote Pjongjang je sopštio da će između 10. i 22. decembra lansirati raketu sa satelitom, što je naišlo na osude SAD, Japana i Južne Koreje.

Ujedinjene nacije su u junu procenile da je dve trećine od 24 miliona stanovnika u Severnoj Koreji suočeno sa hroničnim nedostatkom hrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track