Lajčak: Demokratizacija jedini spas za BiH

Lajčak: Demokratizacija jedini spas za BiH

Planeta -
Zemlja je izgubila mnogo vremena zbog političke diskusije i reforme vlade, ali nažalost, nije uspela da ispuni svoje glavne obaveze, rekao je Lajčak

SARAJEVO - Jedini izlaz za BiH je demokratizacija društva, koja zavisi od glasača u toj zemlji i onih koje biraju, ocenio je šef slovačke diplomatije i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak.

Lajčak je, u izjavi za Radio "Slobodna Evropa", rekao da bez dvoumljenja u BiH vidi veliki potencijal, ali da trenutno, kao i mnogi drugi, zapaža nedopustivo dug zastoj, čiju cenu plaćaju svi građani BiH.

Radio podseća da Lajčak dobro poznaje, ne samo BiH već i celo okruženje, zbog čega je jedno vreme bio i glavni pomoćnik za pitanja zapadnog Balkana visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Mislim da je izveštaj Evropske komisije dao jedan objektivan pogled na ono što je uspelo da se ostvari u Bosni i Hercegovini. Nažalost, ova godina nije bila jedna od uspešnih. Zemlja je izgubila mnogo vremena zbog političke diskusije i reforme vlade. Nažalost, nije uspela da ispuni svoje glavne obaveze", rekao je Lajčak.

On smatra da iz tog razloga napredak nije ostvaren, iako je bio očekivan i mogao je da se ostvari."Ja sam uvek govorio da političke snage, naravno, imaju pravo da menjaju svoju konstelaciju sve dok poštuju ustavni okvir i demokratske principe, ali sada bi bilo dobro da se taj proces završi i da ubrzanim tempom BiH krene u rešavanje otvorenih pitanja", smatra slovački diplomata.

Prema njegovom mišljenju, BiH je postala dovoljno demokratska zemlja da bi njeni političari bili svesni da treba na izborima da pokažu stvarne rezultate.

"Objektivno, zbog dugog perioda formiranja vlade i mnogo propuštenih meseci zbog političke pregrupacije, nije bilo mnogo vremena da se zemlja stvarno bavi onim čime treba da se bavi - svojom integracijom i približavanjem EU. Mislim da će, kako se polako približavamo novim parlamentarnim izborima, političari biti pod pritiskom da pokažu rezultate, kako bi izašli pred svoje birače", dodao je Lajčak.

On je ocenio da da će ti demokratski mehanizmi, odnosno očekivanja birača, više doprineti poboljšanju situacije u BiH, nego očekivanja same EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track