ORAO PAO: Crnogorci oborili poljskog orla špijuna!
Foto: Vijesti.me

Balkanski špijun

ORAO PAO: Crnogorci oborili poljskog orla špijuna!

Planeta -
Ptica grabljivica nađena u dvorištu direktora NP Skadarsko jezero, koji je transmiter za praćenje predao policiji zbog sumnje da je reč o špijunaži

PODGORICA - Crni orao, veoma retka evropska ptica, koga su poljski ornitolozi bili "opremili" odašiljačem radi praćenja njegovog kretanja, nađen je mrtav u Golubovcima kod Podgorice.

Orao je nađen u dvorištu direktora Nacionalnog parka "Skadarsko jezero" Gorana Škatarića, gde ga je, kako je navedeno, doneo jedan lovac. Lovac je, navodno, ranjenog orla pronašao u mestu Podhum, a rendgenski snimak je pokazao prisustvo sačme u telu ptice.

Škatarić je transmiter za praćenje predao policiji zbog sumnje da je reč o špijunaži.

Crnogorski ornitolog Mihailo Jovićević je podneo krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe koja je ranila orla, ali je zamerio i Škatariću što nije ranjenog orla odneo na veterinarski pregled.

Prema podacima Jovićevića, u svetu postoji samo osam parova crnog orla koji se smatra kritično ugroženom vrstom, zbog čega je zaštićen Direktivom Evropske unije o pticama.

Poljski ornitolog Pavel Mirski obavestio je Jovićevića 3. decembra da je ptica najverovatnije uginula, nakon čega je on krenuo u potragu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track