Sudanci uhvatili izraelskog orla špijuna
Foto: Beta Ap

Oboren

Sudanci uhvatili izraelskog orla špijuna

Planeta -
Oprema na orlu napaja se solarnom energijom i omogućuje emitovanje prikupljenih informacija, uključujući snimke, preko satelita

TEL AVIV - Sudanski zvaničnici izjavili su da su uhvatili jednog orla koga je poslao Izrael s opremom za špijuniranje, javili su bliskoistočni mediji.Egipatski list El Balad precizirao je u onlajn izdanju da je orao uhvaćen u gradu Kereineku u regionu Darfura, na zapadu Sudana, što je navelo sudanske vlasti da saopšte kako Izrael koristi orlove da špijunira njihovu zemlju.

Oprema na orlu napaja se solarnom energijom i omogućuje emitovanje prikupljenih informacija, uključujući snimke, preko satelita, navodi taj list i dodaje da je obuhvatala i GPS.

U izveštaju se dalje navodi da su sudanske bezbednosne službe bile u stanju da utvrde da je oprema nađena na orlu potekla sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i da je na njoj bio znak te ustanove.

Iranska televizija Press TV takođe je citirala sudanske medije koji su javili da je ptica imala traku na nozi sa natpisom na hebrejskom jeziku "Prirodnjačka služba, Izrael" kao i "Hebrejski univerzitet, Jerusalim".

Izraelski ekolog Ohad Hazofe iz Uprave za prirodu i parkove izjavio je za izraelske madije da se orlovi rutinski obeležavaju i opremaju GPS čipovima radi istraživanja.

"Taj mladi orao je obeležen zajedno sa 100 drugih u oktobru", rekao je Hazofe, objasnivši da orao ima dve trake i GPS nemačke proizvdnje, a da oprema nema mogućnosti da fotografiše.

"Oprema može da naznači samo udaljenost i visinu. Jedino tako smo znali da se nešto desilo ptici - odjednom je prestala da leti i počela da putuje po zemlji," rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track