Protesti u Ljubljani: Na red stigao Zoran Janković
Foto: Rojter

Buna u Sloveniji

Protesti u Ljubljani: Na red stigao Zoran Janković

Planeta -
Na protestu nazvanom "Drugi ljubljanski ustanak" okupio relativno mali broj ljudi, s obzirom da su organizatori očekivali da će ih biti više hiljada

LJUBLJANA - Pred gradskom kućom u Ljubljani u toku je protest nekoliko desetina građana koji zahtevaju ostavku gradonačelnika Zorana Jankovića. Protest protiče pod parolom "Zoki, pakuj se!".

Učesnici protesta koji su uzvikivali "mafija" i "lopovi", izrazili su nezadovoljstvo gradonačelnikom Ljubljane, koji, kako tvrde, taj grad vodi na "način šerifa".

Miran protest, koji je obezbeđivalo nekoliko pripadnika policije, trajao je oko sat vremena.

STA je primetila da se na protestu nazvanom "Drugi ljubljanski ustanak" okupio relativno mali broj ljudi, s obzirom da su organizatori očekivali da će ih biti više hiljada.

U međuvremenu, i u Ptuju se okupilo oko 100 ljudi na protestima zbog nezadovoljstva radom lokalnih vlasti i slovenačke vlade.

Protest je i u Mariboru gde demonstranti zahtevaju da se iz zatvora pusti nekoliko mladih koji su učestvovali u ranijim demonstracijama u tom gradu.

Demonstracije u Mariboru su bile usmerene protiv državne i lokalne vlasti, nakon čega je gradonačelnik Franc Kangler dao ostavku, koja će stupiti na snagu na kraju godine. U toku demonstracija, koje su prerasle u nemire, uhapšen je veliki broj učesnika, a nekoliko mladih se još nalazi u pritvoru. Građani tim protestima, koji su se iz Maribora proširili na celu Sloveniju, izražavaju nezadovoljstvo zbog vladinih mera štednje, a protestovali su i studenti, tražeći kvalitetnije i dostupnije studije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track