Hrvatski premijer se utrpao da primi Nobela!

Priznanje za EU

Hrvatski premijer se utrpao da primi Nobela!

Planeta -
Prestižna nagrada za mir za 2012. uručena evropskim liderima, a među njima bio i premijer Hrvatske Zoran Milanović, čija će zemlja postati članica Unije tek 2013.

OSLO - Požurio.Lideri EU juče su na ceremoniji u Oslu primili Nobelovu nagradu za mir za 2012, a među prisutnima bio je i premijer Hrvatske Zoran Milanović, čija zemlja tek sledeće godine treba da postane 28. članica Unije. Interesantno je to da su lideri šest članica odbili da prisustvuju ceremoniji, što se tumači kao nedostatak vere u evropske projekte, uključujući i proširenje.Povelja i oko milion evra uručeni su predsednicima tri najvažnije institucije EU - Evropskog saveta, Hermanu van Rompeju, Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu i Evropskog parlamenta Martinu Šulcu. Oni su nagradu primili pred 20 lidera država EU, dok su ostali, među kojima i premijer Britanije Dejvid Kameron i lider Češke Vaclav Klaus, bojkotovali dodelu.Bez obzira na to što kritičari ovogodišnju odluku Nobelovog komiteta smatraju „nelegalnom“, bez obzira na bojkot i to što njegova zemlja još nije članica EU, hrvatski premijer se ipak pojavio na dodeli. Viđen je kako se muva u grupi političara, među kojima je bio i zamenik britanskog premijera Nik Kleg, koji je došao umesto Kamerona, kao i francuski i rumunski predsednici Fransoa Oland i Trajan Basesku.- Politički okvir na kojem se zasniva Unija sada je važniji više nego ikad. Moramo se držati zajedno - rekao je Torbjorn Jagland, predsedavajući Nobelovog komiteta.Herman van Rompej rekao je da je ponosan što je primio prestižno priznanje.- Želim da odam počast svim Evropljanima koji omogućuju da san o miru živi. Mir, međutim, još nije postignut u nekim delovima Evrope. Ipak, raspad SSSR, sukobi na Balkanu i Srebrenica zbili su se tek pre 20 godina - istakao je on.Inače, novac od nagrade biće poklonjen deci pogođenoj ratovima i sukobima.

Van Rompej, Barozo i Šulc primili Nobelovu povelju
Van Rompej, Barozo i Šulc primili Nobelovu povelju

Foto : Rojters
Foto : Rojters

Merkelova i Oland držali se za ruke

Dok je Torbjorn Jagland, predsedavajući Nobelovog komiteta, govorio o nemačko-francuskom pomirenju, ističući simboličnu važnost prisustva nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda, dvoje čelnika ustalo je i okrenulo se prema ostalim zvanicama držeći se za ruke. To je pozdravljeno velikim aplauzom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track