Netanjahu: Prete nam uništenjem, svet ćuti

Osuda međunarodne zajednice

Netanjahu: Prete nam uništenjem, svet ćuti

Planeta -
Ovog vikenda je lider Hamasa otvoreno pozvao na uništenje Izraela. Gde su bile kritike? Gde su bile rezolucije UN, pita izraelski premijer

JERUSALIM - Premijer Izraela Benjamin Netanjahu optužio je danas međunarodnu zajednicu za "zaglušujuću tišinu" nakon nedavnog obećanja lidera Hamasa da će se boriti protiv Izraela dok ga ne uništi. Netanjahu je optužio međunarodnu zajednicu da ima dvostruke standarde, jer je osudila još neizgrađena naselja na Zapadnoj obali, dok je ćutala tokom posete lidera Hamasa Haleda Mašala pojasu Gaze.

Mašal je došao na palestinsku teritoriju posle 50 godina provedenih u egzilu i tom prilikom rekao da će nastaviti borbu protiv Izraela. Netanjahu je kritike uputio i palestinskom predsedniku i Hamasovom rivalu Mahmudu Abasu. "Ovog vikenda je lider Hamasa otvoreno pozvao na uništenje Izraela. Gde su bile kritike? Gde su bile rezolucije UN? Gde je bio predsednik Abas?", upitao je izraelski predsednik. "Nije bilo ničega, bila je tišina i to je bila zaglušujuća tišina", izjavio je Netanjahu novinarima. Netanjahu je kritikovao UN zbog usvajanja neizbalansirane rezolucije kojom je podržana palestinska nezavisnost ali kojom nije odgovoreno na zabrinutost Izraela za bezbednost. Izrael je na rezoluciju odgovorio planovima o izgradnji novih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu, što je izazvalo zabrinutost u EU i kritike čak i najvećih saveznika Izraela, uključujući SAD. Predsednik Izraela je istakao da pregovori s Palestincima treba da budu nastavljeni bez preduslova i da su bilateralni razgovori najbolji put za obe strane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track