Vlasti Moskve zabranile protest opozicije!

Ponovo će biti nereda

Vlasti Moskve zabranile protest opozicije!

Planeta -
Opozicioni lideri naveli da nemaju nameru da poštuju zabranu i da će ipak izaći na ulice ovog vikenda

MOSKVA - Gradska vlada Moskve saopštila je danas da neće dozvoliti održavanje mitinga povodom prve godišnjice demonstracija protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, ali opozicioni lideri su naveli da nemaju nameru da poštuju zabranu i da će ipak izaći na ulice ovog vikenda.

Tokom pregovora o planiranom protestnom maršu, grad Moskva je ponudio opozicionim liderima slične ili identične rute koje su koristili i u prošlosti, ali opozicija nije na to pristala, tražeći da joj bude dozvoljeno da maršira do centralnog gradskog Crvenog trga. Agencija AP navodi da to nagoveštava promene u taktici obe strane, posle godinu dana uglavnom mirnih demonstracija, koje su ponekad okupljale i više od 100.000 ljudi, nezadovoljnih zbog Putinovog povratka na čelo države.

Očekuje se da protest, zakazan za subotu, okupi mnogo manje ljudi, kao i da ga policija rasturi. Entuzijazam za proteste je opao, najviše zbog razočaranja u opozicione lidere, ali ankete javnog mnjenja pokazuju da je i nezadovoljstvo Putinovom vlašću i dalje visoko. Od kako je Putin u maju preuzeo treći predsednički mandat, parlament kojim dominira Kremlj, usvojio je seriju zakona protiv neistomišljenika vlasti. Prema jednom od njih kazna za učešće u nedozvoljenim protestima povećana je sa 150 na 300.000 rubalja (oko 9.000 dolara), što je približno prosečnoj godišnjoj plati u Rusiji.

Opozicioni lider Sergej Udaljcov, čiji Levičarski front spada u najekstremističkije opozicione partije, našalio se na svom nalogu na Tviteru da će subotnji događaj ličiti na uobičajeni mali, mesečni, neodobreni protest, koji će trajati dugo, i na kome će policija po navici uhapsiti sve učesnike. Udaljcov i drugi opozicioni lideri pozvali su svoje pristalice da se okupe u centru Moskve, ispred sedišta FSB, naslednika sovjetske tajne službe KGB

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track