Josipović: Zločinci iz Oluje biće kažnjeni

Josipović: Zločinci iz Oluje biće kažnjeni

Planeta -
Predsednik Hrvatske rekao da niko tim ljudima nije dao pravo da u ime bilo čega hrvatskog čine zločine i poručio da se država Hrvatska s tim mora obračunati

BANJALUKA - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da će ratni zločini počinjeni tokom akcije "Oluja" sigurno biti kažnjeni i naglasio da je presuda Tribunala generalima za državu dodatna odgovornost da sama procesuira sve one koji su počinili zločine koje "niko u Hrvatskoj ne negira".Josipović je rekao da "niko tim ljudima nije dao pravo da u ime bilo čega hrvatskog čine zločine" i poručio da se država Hrvatska sa tim "mora obračunati".

"Ponosan sam na na sve one u Hrvatskoj koji su i u najtežim vremenima, dok je još postojala pogrešna teza da se u obrambenom ratu ne može počiniti zločin, javno ukazivali na zlo koje se događa, tražili da se zločini zaustave i najstrožije kazne", naveo je Josipović.

Komentarišući oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koja je izazvala oprečne reakcije u Hrvatskoj i Srbiji, Josipović je rekao da je presuda "samo rekla da ta dva generala nisu kriva za krivična dela za koja ih je teretila optužnica" i "ništa manje, niti više od toga".

"Ne razumem tvrdnju koja se pojavila da će ta presuda zaustaviti pomirenje. Pa nije sud rekao da je sve što je hrvatska strana napravila u sukobu bilo idealno, rekao je vrlo jasno, ponavljam, da ta dva čoveka nisu kriva.... Nije zadovoljenje pravde kazniti bilo koga, niti kazniti naprosto zato da neko bude kažnjen. Zadovoljenje pravde je utvrditi bez ikakve sumnje da su određeni ljudi, imenom i prezimenom, odgovorni za određene zločin", mišljenje je Josipovića.

Proces pomirenja u regionu je, kako tvrdi, proces sazrevanja društva, koji se odnosi na to da mi sami spoznamo šta se dogodilo, "ne samo što su nama napravili, nego i šta smo mi napravili drugima".

Upitan ko je odgovoran za zločine počinjene u toku i nakon akcije "Oluja" Josipović je rekao da "činjenice utvrđuje sud" i ponovio da broj od 1.600 poginulih Srba nije tačan i da je to podatak iz izvora "koji politizuje žrtve".

"Međutim, ne želim da licitiram brojevima. Svaka zrtva ima svoje ime i prezime, svoju tragičnu sudbinu koju treba istinito i s poštovanjem utvrditi. I jedna nevina civilna žrtva je jedna žrtva previše. Ko je odgovoran za zločine u Oluji treba da odgovore sudovi u Hrvatskoj... Možete biti sigurni da će ti procesi biti pokrenuti", tvrdi Josipović.Josipović je kazao da proces proširenja EU na sve zemlje regiona vidi kao svoj nacionalni interes.

Hrvatski predsednik se osvrnuo i na problem povratka izbeglica, podsetivši da u regionu ima sigurno stotine hiljada ljudi koji imaju istovremeno dva doma, u dve države, i naglasio da "treba da imaju mogućnost i pravo na ta dva doma".

Ne želeći da se bavi unutrašnjim pitanjima BiH, povodom najavljena rekonstrukcija Federacije, Josipović je naveo da "niko sa strane ne bi trebalo da se upliće u to kako će neka država biti organizovana".

"To je stvar dogovora građana i naroda koji u njoj žive. Međutim, ono što Hrvatska očekuje je poštovanje principa ravnopravnosti svih građana i sva tri konstitutivna naroda u BiH jednako, bez obzira gde žive u BiH i u kojem broju", dodao je Josipović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track