HEROJI: Učiteljice telima branile decu od metaka

Masakr u školi u SAD

HEROJI: Učiteljice telima branile decu od metaka

Planeta -
Direktorka Don Hohšprung (47), psiholog Meri Šerlah (56) i nastavnica Viktorija Soto (27) poginule dok su pokušavale da telom zaštite decu od pomahnitalog ubice Adama Lanze

NJUTAUN - Nesebičan čin.Tri učiteljice stradale s još 24 osobe u stravičnom masakru u Osnovnoj školi „Sendi Huk“ u američkom gradiću Njutaunu u Konektikatu ubijene su u očajničkom pokušaju da spasu svoje učenike od poremećenog ubice Adama Lanze (20). Nastavnica Viktorija Soto (27) stala je ispred svog razreda prvaka u pokušaju da ih telom zaštiti od metaka, dok su se direktorka Don Hohšprung (47) i psiholog Meri Šerlah (56) sa ubicom suočile u hodniku i pokušale da ga zaustave.U trenutku kad je ubica otvorio vatru u jednom od odeljenja osnovne škole, direktorka Hohšprung i školski psiholog Šerlah nalazile su se na sastanku s nekoliko nastavnika.Kad su pucnji odjeknuli, prvi poriv nekih od prisutnih bio je da se sklone pod sto, dok su direktorka i Šerlahova bez oklevanja istrčale na hodnik, u želji da spreče krvoproliće. To je, međutim, tek neznatno usporilo ubicu. Nisu ni slutile da je u tom trenutku mladić već bio ubio svoju majku i da je u školu krenuo naoružan puškom i s dva pištolja. Monstrum je i jednu i drugu ustrelio u hodniku.Hrabrost i prisebnost pokazala je i mlada učiteljica prvih razreda Viktorija Soto, za koju potreseni učenici kažu da je bila fina i zabavna. Kad je shvatila šta se dešava, Sotova je najpre pokušala da đake skloni u orman. Kad je shvatila da to neće uspeti na vreme jer je Lanza već ušao u njenu učionicu i otvorio vatru, bacila se na liniju vatre kako bi zaštitila šestogodišnje i sedmogodišnje učenike, spasavši time bar neke od njih.

Roditelji zanemeli od tuge
Roditelji zanemeli od tuge

Čitali deci priče da ih smireKako bi spasli decu, učitelji su ih skrivali u toalete i ormane, svojim telima držali vrata da napadač ne bi mogao da uđe, hrabro ih evakuisali iz škole...Dženet Volmer, jedna od vaspitačica u vrtiću koji se nalazi u sklopu škole, zaključala je vrata, prekrila prozore i čitala deci priču kako bi ih umirila. Nastavnica muzičkog Meri Rouz Kristopik gurnula je ormane i sve što je mogla do vrata kako bi ih blokirala, a onda deci rekla da se ne plaše i čitala im molitve.Prvo u kući ubio majkuIako je prvobitno saopšteno da je Adam ubio svoju majku Nensi Lenzu u školi, zajedno s ostalima, to se ispostavilo kao netačno. Naime, Nensi uopšte nije radila u školi. Mladić je prvo u kući iz pištolja ubio majku, pa je nakon toga krenuo u krvavi pohod.Takođe, Adama niko nije pustio u školu, već je u nju ušao na silu. Policija u Konektikatu utvrdila je mesto na kojem je ubica ušao u zgradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track