Saopštena imena žrtava masakra u Konektikatu

Među ubijenima 12 devojčica

Saopštena imena žrtava masakra u Konektikatu

Planeta -
Žrtve su upucane nekoliko puta iz poluautomatskog oružja a neki od đaka bili su ubijeni sa male razdaljine

NJUTAUN - Policija je večeras saopštila imena 26 osoba ubijenih u jučerašnjem masakru u osnovnoj školi "Sendi Huk" u Njutaunu u američkoj državi Konektiket, među kojima je bilo 12 devojčica i osam dečaka uzrasta od šest i sedam godina. Kako je preneo Rojters, jedna od ubijenih devojčica u masakru je pre četiri dana proslavila sedmi rođendan. Ubijeno je i šest odraslih ženskih osoba, saopštio je načelnik medicinskih istraživanja u Konektiketu, Ejč Vejn Karver.

Ubijene su imale između 27 i 56 godina. Karver, koji je nadzirao autopsije svih žrtava a mnoge od njih i sam izvršio, rekao je da je to bilo "najgore što je ikad video". Prema njegovim rečima, žrtve su upucane nekoliko puta iz poluautomatskog oružja a neki od đaka bili su ubijeni sa male razdaljine, preneo je AP. Prema izjavama svedoka, ubica nije rekao ni reč dok je pucao u decu i kasnije izvršio samoubistvo.

Vlasti su saopštile da se napadač ubio a Karver je najavio da će autopsija njegovog i leša njegove majke, ubijene u blizini škole u njenoj kući, biti izvršena sutra. U masakru je život izgubilo 28 ljudi a na spisku žrtava nije objavljeno ime napadača, kojeg je policija - za sada nezvanično, identifikovala kao Adama Lancu, niti njegove majke. Policija je ranije rekla da je prikupila "neke vrlo dobre dokaze" o motivima ubice, što će pomoći da se stekne kompletan uvid kako je i zašto izvršio stravičan zločin.

Prema policijskim saznanjima i majka ubice, Nensi Lanca, bila je strastveni kolekcionar oružja i imala je pištolje koje obično koristi policija (Sig Sauer i Glock), kao i vojničku pušku "bušmaster M4" (Bushmaster .223 M4). Prema izjavama policajaca upoznatih sa istragom, veruje se da je Adam patio od poremećaja ličnosti a živeo je sa majkom.

Njegov stariji brat, 24-godišnji Rajan, rekao je policiji da nije bio u kontaktu sa Adamom od 2010. godine. Veruje se da on nije učestvovao u masakru. Rojters ističe da je u SAD do sada bilo mnogo masovnih ubistava ali da jsu retko žrtve bile toliko mlade, kao i da su oživele diskusije o američkim propisima o oružju. Britanska agencija podseća da je ovo jedno od najstrašnijih ubistava u školi, posle ubistva 13 učenika i nastavnika u školi "Kolombajn" (Columbine) u Koloradu, 1999. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track