Sudnji dan: Kinezi hapse zbog glasina o smaku sveta

Preterali

Sudnji dan: Kinezi hapse zbog glasina o smaku sveta

Planeta -
Apokaliptična predviđanja su izazvala veliku pažnju u Kini, zahvaljujući internetu i holivudskom filnu "2012", koji je delimično inspirisan navodnim proročanstvom Maja

PEKING - Kineske vlasti su uhapsile desetine ljudi, od kojih su neki članovi kulta "sudnjeg dana", u obračunu policije s onima koji šire glasine o dolazećem smaku sveta.

Vlasti u pet različitih regiona u zemlji uhapsile su 52 osobe zbog širenja predskazanja da će 21. decembra nastupiti smak sveta, na osnovu starog kalendara Maja, prenela je agencija Sinhua.

Apokaliptična predviđanja su izazvala veliku pažnju u Kini, zahvaljujući internetu i holivudskom filnu "2012", koji je delimično inspirisan navodnim proročanstvom Maja.

Od uhapšenih, 34 su iz istočne razvijene provincije Fudžijan, a dvoje iz centralnog grada Vuhana. Oni su navodno delili letke u gradskim autobusima o apokalipsi 21. decembra, navedeno je u izveštaju.

"Ljudi su izmišljali i širili glasine o 'kraju sveta', izazivali probleme i varali druge za pare, čime su narušavali javni red", caitirani su policijski izvori u jugozapadnom gradu Čongćingu, preneo je AFP.

Jedna hrišćanska grupa, poznata u Kini kao "Svemogući Bog", koju državni mediji nazivaju "kultom zla", takođe je bila na meti policije prošle nedelje, zbog aktivnosti oko navodnog sudnjeg dana i javljeno je o desetinama hapšenja.

Grupa od 37 članova tog kulta privedena je u severoistočnoj provinciji Ćinghai, objavio je državni list "Global Tajms", dodajući da su oni tvrdili da će sa 21. decembrom početi tri dana mraka.

Taj verski kult je podsticao sledbenike da zbace Komunističku partiju, koju naziva "velikim Crvenim zmajem" i da uspostave vladavinu carstva "Svemogućeg Boga".

List piše da su članovi grupe govorili da je nastupilo novo doba i da će ih predvoditi "ženski Isus".

"Veliko oko je pronađeno na suncu 9. decembra u Pekingu i oglasio se ženski Isus pod svojim imenom. Veliki cunamiji i zemljotresi samo što se nisu desili širom sveta", preneo je list deo teksta poruke članova kulta "Svemogućeg Boga".

Vladajuća komunistička partija ne toleriše izazove svojoj vlasti i insistira na društvenom miru i stabilnosti.

Vlasti su posebno rešene da spreče narastanje kulta koji se poslednjih godina proširio na nekoliko provincija u zemlji. Demonstracije članova kulta silom su sprečene, a neke vođe grupe su osuđene na smrtne kazne, preneli su mediji.

Kineske vlasti su 1999. preduzele akciju protiv verske grupe Falun Gong, koja je zabranjena kao "kult zla", nakon što su hiljade njenih članova izvele iznenadnu, ali mirnu sedeću akciju ispred vladinih zgrada u Pekingu, tražeći zvanično priznanje njihovog pokreta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track