Putin: Rusija ne štiti Asada, želi mirovne pregovore
Foto: REUTERS

Sirijski galimatijas

Putin: Rusija ne štiti Asada, želi mirovne pregovore

Planeta -
Rusija nije promenila svoj stav i veruje se građanski rat u Siriji može zaustaviti samo pregovorima, rekao predsednk Rusije

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin distancirao se danas više nego ikada od svog dugogodišnjeg saveznika, sirijskog predsednika Bašara Asada, rekavši da razume da su u Siriji potrebne promene i da on ne štiti njenog predsednika. Putin je, međutim, upozorio da bi napori da se Asad zbaci sa vlasti mogli da gurnu Siriju u još veće nasilje.

On je istakao da Rusija nije promenila svoj stav i da veruje se građanski rat u Siriji može zaustaviti samo pregovorima. Putinova izjava usledila je samo nedelju dana nakn što je glavni ruski izaslanik za Siriju izjavio da Asadove snage gube kontrolu u zemlji. Iako je rusko ministarstvo spoljnih poslova pokušalo da ublaži tu izjavu, analitičari već dugo ukazuju da se Rusija pomirila sa odlaskom Asadovog režima. Rusija je, međutim, do sada blokirala međunarodna nastojanja da se pojača pritisak na režim Bašara Asada, što je izazvalo i optužbe da on uživa podršku Moskve.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u više navrata je tvrdio da Rusija ne pomaže Asadu, što je danas energično učinio i Putin. "Nismo toliko preokupirani sudbinom Asadovog Režima; svesni smo da je ta porodica na vlasti već 40 godina. Postoji, nesumnjivo, zahtev za promenama", rekao je Putin. On je, međutim, dodao da je Rusija zabrinuta zbog nečeg drugog, a to je: "Šta će biti posle?". "Ne želimo da se dogodi da opozicija dođe na vlast i počne da se bori sa vlašću koja je postala opozicija, i da se to tako nastavi zauvek", rekao je ruski predsednik.

Putin je ponovio da stav Rusije nije da po svaku cenu održi na vlasti Asada i njegov režim, već da omogući narodu da postigne sporazum o tome kako će dalje živeti, obezbediti sigurnost i učešće u upravljanju zemljom, a da zatim na osnovu tog sporazuma počne da menja postojeći poredak. Samo rešenje postignuto pregovorima, prema Putinovim rečima, može da spreči raspad Sirije i beskrajni građanski rat, a rešenja zasnovana na vojnoj pobedi ne mogu biti delotvorna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track